Projekt Moje závodka zmapuje, jak se jí ve firmách

Startuje projekt Moje závodka

Startuje projekt Moje závodka Zdroj: Archiv

V závodních jídelnách a kantýnách se pravidelně stravuje 1,8 milionu lidí. Jaká je průměrná cena jídla? Co mají strávníci nejraději? A co jim naopak chybí? To se pokusí zmapovat projekt „Moje závodka“. Lidé, kteří se do něj zapojí, budou moci vyhrát poukázky na nákup do obchodních domů Tesco v celkové hodnotě 30 tisíc korun.

Závodní stravování má v Česku dlouhou tradici. U jejího zrodu stáli podnikaví velikáni jako Emil Kolben, Tomáš Baťa či Laurin a Klement. O současné kvalitě a cenách jídel ale systematický přehled neexistuje. Projekt „Moje závodka“ ukáže skladbu jídelníčku, průměrné ceny, frekvenci obměny a technologické postupy přípravy pokrmů. Z načerpaných poznatků potom vyjdou i následná doporučení ke změnám.

Správně vybraným a kvalitně připraveným jídlem lze ovlivnit produktivitu a efektivitu strávníků. „Stravou ovlivňujeme své zdraví. Teplé jídlo v práci bývá často jediným dostupným teplým jídlem dne. Jeho skladba je tedy zásadní. Školním jídelnám se věnují mnozí, závodní stravování však bývá opomíjeno,“ říká Linda Nejezchlebová, předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).

ProZAMS připravil projekt inventury stravování v závodních a hromadných jídelnách přes webovou stránku prozams.cz/mojezavodka/.

Poběží od 8. do 19. června 2020. Strávníci vyplní krátký on-line dotazník a nahrají fotografii jídelního lístku ze své „závodky.“ Motivací je výhra pro 15 vylosovaných soutěžících. Tou bude nákupní poukázka do obchodního domu Tesco v hodnotě 2 000 korun. Kdo přidá na Instagram další fotografii samotného jídla, dostane se ještě do losování o další poukázky v hodnotě 1 000 korun.

„Tak rozsáhlý interaktivní projekt tu ještě nebyl. Proto si od něj slibujeme skutečně objektivní informace, které nebývají často dostupné,“ vysvětluje Linda Nejezchlebová z ProZAMS a dodává: „Tomáš Baťa říkal, že dobře najezený zaměstnanec je i spokojený zaměstnanec. Proto před více jak 100 lety začal se závodním stravováním. Řada lidí jej využívá, aniž by si jeho výhody plně uvědomila. Projektem bychom rádi stravování dál vylepšili.“