Projekt Nastartujte se bude opět hledat zajímavé a inovativní start-upy

Michaela Gregorová a Jakub Henni, zakladatelé firmy Nesnězeno, vítězové soutěže Nastartujte se v roce 2019.

Michaela Gregorová a Jakub Henni, zakladatelé firmy Nesnězeno, vítězové soutěže Nastartujte se v roce 2019. Zdroj: Archiv

Už 8. ročník soutěže Komerční banky „Nastartujte se“ začne v květnu opět hledat zajímavé menší firmy a podnikatele, kteří přicházejí s originálními nápady a produkty. V minulých letech se soutěže zúčastnilo na 400 projektů, z nichž některé úspěšně působí nejenom na českém trhu, ale i v zahraničí.

Vítězný projekt minulého ročníku Nastartujte se, firma Nesnězeno, je vidět i v těchto týdnech, kdy svět zápasí s pandemií nového typu koronaviru.

Nesnězeno, které se snaží řešit plýtvání kvalitními potravinami a nabízí se slevou jídlo, které se nepodařilo prodat restauracím, změnila kvůli nouzovému stavu vyhlášenému v České republice od 13. března svůj byznysový model. Už se nesnaží pouze zabránit plýtvání jídlem, ale přímo pomáhá restauračním zařízením, které musí mít v současnosti zavřeno. Proto se na čas zřekla i svých provizí. Dodává pak jídlo z restaurací i zdravotníkům, seniorům či lidem bez domova.

„Zdravotníci teď pracují na dvě stě procent a už jim někdy docházejí síly, senioři jsou zase izolovaní a bojí se vycházet. Ve složité situaci jsou i lidé, kteří jsou na ulici a jsou odkázaní na pomoc ostatních,“ vysvětluje spoluzakladatelka Nesnězeno Michaela Gregorová.

Svůj projekt, který povzbudilo a finančně podpořilo i loňské vítězství v projektu Komerční banky Nastartujte se, založila Gregorová před dvěma lety s Jakubem Hennim. Podařilo se jim už zachránit přes 50 tisíc jídel a pomocí jejich aplikace s Nesnězeno spolupracuje na 500 restauračních podniků.

Na současnou složitou situaci reagují i další projekty, které prošly soutěží Nastartujte se. Start-up Art Carbon, který byl minulý rok v Nastartujte se na druhém místě, vyvinul adsorpční nanomateriál pro velkoobjemovou filtraci vody k odstranění mikropolutantů, bakterií a virů, který nyní začal vyrábět. „Rádi bychom jej nabídli v institucím, které by jej mohly potřebovat. Zejména nemocnicím a dalším klíčovým složkám státu. Jsme připraveni materiál poskytnout zdarma formou pomoci,“ říká Daniel Bouša, jednatel Art Carbonu.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že úspěšné projekty nejenom že získaly finanční podporu od Komerční banky, ale díky větší mediální prezentaci si některé poměrně rychle našly i nové obchodní partnery a investory.

Celková hodnota ceny pro vítěze bude letos přes 517 tisíc korun, z čehož 300 tisíc je přímá dotace na rozjezd úspěšného podnikání. Finanční ohodnocení získají také druhý a třetí v pořadí a také vítěz „E15 Ceny veřejnosti“, o které nerozhoduje odborná porota jako v případě celkových vítězů, ale lidé o ní hlasují na webu projektu.

Všechny zatím uskutečněné ročníky ukázaly, že se do soutěže hlásí především podnikatelé, kteří často využívají nejrůznější moderní technologie, mobilní aplikace a kromě novátorských výrobků nabízejí i služby pro děti, mladé lidi či zboží, které vyniká originalitou zpracování a vysokou užitnou hodnotou.

„Program umožňuje propojit začínající podnikatele se světem velkého byznysu, s investory i s jejich budoucími zákazníky. Těší nás, že finanční i nefinanční podpora z naší strany umožňuje těmto záměrům urychlit vývoj, posílit marketing nebo expandovat na zahraniční trhy. Zpětná vazba od výherců nám dává motivaci, že má smysl v tomto úsilí pokračovat. Začínající podnikatelé jsou budoucností země a naší snahou je být pro ně silným a dlouhodobým partnerem nejenom v začátcích, ale i v dalších fázích jejich podnikání,“ vysvětluje Jan Kubálek, který zasedá v odborné porotě a je manažerem Komerční banky pro strategii retailového bankovnictví.

Podmínky účasti v soutěži KB

Kdo se chce přihlásit do soutěže, potřebuje především zajímavý nápad, inspiraci, podnikatelský plán a vlastní IČO. Dále musí být klientem Komerční banky se sjednaným podnikatelským účtem. Ten je v KB pro začínající podnikatele zdarma. Podmínkou dále je, že ten, kdo se přihlásí, pod danou živností aktivně podniká méně než 24 měsíců.

Další informace na www.nastartujtese.cz