Stát ignoruje následky kouření. Pomohlo by cenově zvýhodnit méně škodlivé alternativy

Vaporizér, jedna z méně škodlivých alternativ pro kuřáky

Vaporizér, jedna z méně škodlivých alternativ pro kuřáky Zdroj: VTM.cz

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil
Česko je dvacátou zemí, na jejíž trh vstoupily e-cigarety Juul.
Mnoho Čechů se domnívá, že kouření klasických tabákových cigaret je stejně, nebo dokonce méně škodlivé než e-cigarety či jiné alternativy.
Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil
5
Fotogalerie

Většina Čechů, kteří se snaží přestat kouřit, naráží na nulovou podporu ze strany státu i mezinárodních institucí. Tabák je každoročně příčinou více než osmi milionů úmrtí po celém světě. Osvěta v Česku je však minimální a stát méně škodlivé alternativy kouření nepodporuje. Think Tank Racionální politiky závislostí toto tvrzení podložil studií Harm reduction, kterou v pátek představil v rámci kulatého stolu Institutu pro veřejnou diskusi (IVD). Mediálním partnerem byl deník E15.

Češi se často mylně domnívají, že kouření klasického tabáku je méně škodlivé než nejrůznější alternativy typu elektronické cigarety nebo například nikotinových sáčků. Vyplývá to ze studie Think Tanku Racionální politiky závislostí, multidisciplinárního sdružení významných nezávislých odborníků. Výzkum se zaměřil především na vzorce chování českých kuřáků. 

Na trhu existují i méně škodlivé alternativy kouření, které mohou pomoci během odvykání. Češi ale o nižší škodlivosti alternativ netuší. Když už se kuřáci rozhodnou pro takové alternativní produkty, není to většinou kvůli prevenci.

K elektronickým cigaretám nebo nikotinovým sáčkům se uchylují například kvůli zápachu z úst po běžných cigaretách nebo pro užití nikotinu na místech, kde je kouření zakázáno. Respondenti v rámci studie však vidí problém v nižší dostupnosti takových produktů, v údržbě zařízení a kratší době užívání jedné náplně ve srovnání s klasickou cigaretou.

Mezi technologické novinky patří zahřívané tabákové výrobky označované také jako bezdýmné, elektronické cigarety neboli vaporizéry a nikotinové sáčky. „Oproti klasickému kouření tyto produkty vystavují uživatele mnohem nižšímu množství škodlivin. A konkrétně elektronické cigarety mohou být podle vědeckých studií účinné při odvykání kouření,“ říká obchodní manažer společnosti Imperial Brands Bojan Stoevski.

Problémem je ale dlouhodobá kritika těchto alternativ ze strany mezinárodních struktur a organizací, mimo jiné také Světové zdravotnické organizace. Stanoviska WHO a Vědeckého výboru Evropské unie se však setkala s ostrou kritikou od vědecké komunity.

„Cílené zásahy při potlačování nabídky e-cigaret jen podporují kouření a spotřebu škodlivějších tabákových cigaret. Pasivní vystavení výparům těchto produktů představuje zanedbatelné riziko,“ uvedl během diskuze Jindřich Vobořil, odborník na drogovou problematiku, někdejší národní protidrogový koordinátor a jeden z autorů studie.

Aby se čeští kuřáci častěji rozhodovali pro méně škodlivé alternativy, musí stát nastavit ceny těchto produktů tak, aby ty nejškodlivější nebyly cenově výhodné. „Cenotvorba by měla být nastavena tak, aby se lidem alternativy vyplatily, a výrobky by se měly stát součástí doporučení pro odvykání kouření na tabáku,“ dodal Vobořil.

Ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod klade důraz na zdanění. „Daňové sazby by měly odrážet míru rizikovosti spojenou s jednotlivými typy výrobku, tedy že cigarety a řezaný tabák by měly být zatíženy vyšší daní než alternativní produkty, jako jsou zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky,“ vysvětlil Rod, který se problematikou regulace závislostí dlouhodobě zabývá. 

Think Tank Racionální politiky závislostí je multidisciplinární sdružení nezávislých odborníků, kteří se věnují problematice kouření ze všech úhlů pohledu. Chce ovlivňovat veřejné mínění, a tím modelovat politické postoje. Zároveň si klade za cíl vypracovávat odborné a nezávislé analýzy a studie, zpracovávat nezávislé návrhy pro legislativu či návrhy konkrétních politicky a strategicky orientovaných koncepcí uplatnitelných v rámci prevence.