Stravenky slaví bezmála 80 let. Co jste o nich nevěděli a jaká je čeká budoucnost?

Zdroj: Shutterstock

Oblíbený zaměstnanecký benefit se poprvé objevil v poválečné Anglii. Tehdejší vláda chtěla poukázkami na jídlo podpořit pravidelné stravování zaměstnanců. Nápad se uchytil a rozšířil do celého světa. Od té doby se stravenky neustále vyvíjejí. Jejich papírovou podobu nahradily elektronické stravenky na digitálních kartách a změnil se i způsob jejich použití. Kromě jídla s těmito benefitními kartami zaplatíte i volnočasové aktivity!

Průkopnická Anglie

V roce 1946 přijala britská vláda zákon, který poukázky na jídlo osvobodil od daně z příjmu a příspěvku na sociální pojištění. Stravenky mohli zaměstnanci použít přímo na svém pracovišti, pokud měli k dispozici kantýnu, nebo je uplatnit v některé ze smluvních restaurací. Pro podniky to ale představovalo administrativní zátěž. Stravenky si tehdy musely tisknout samy.

Jednotnost přinesl až podnikatel John Hack, který přišel s nápadem jedné společné stravenky, která by platila po celé Británii. V roce 1955 proto založil společnost Luncheon Vouchers Company, která zavedla koncept celonárodní stravenky.

Edenred CZ s.r.o.

Stravenky dobývají svět…

V roce 1962 se stravenky rozšířily z Anglie do Francie a poté i dál do světa. V roce 1982 se společnost Luncheon Vouchers Company spojila s lídrem na trhu v poskytování zaměstnaneckých výhod: společností Edenred.

… i Československo  

Poukázky na jídlo se u nás používaly už před rokem 1989, kdy se uplatňovaly zejména v závodních jídelnách nebo v pár vybraných restauracích v době oběda. Zlom přišel až na počátku 90. let, kdy se začalo podnikat ve velkém. „Díky stravenkám se dnes najíte v každé restauraci, která využívá tento program. Se stravenkami je i možnost nákupu potravin v řetězcích. V současné době růstu inflace a zdražování, tento systém umožňuje zaměstnancům a zaměstnavatelům kvalitu dobrého stravování. Nehledě k tomu, že se s pravidelným příjmem potravin  zvyšuje kvalita zdraví a výkonnosti lidí,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred s odpovědností za firemní vztahy. 

Konec papíru

Ještě před několika lety „fasovali“ zaměstnanci papírové stravenky. Při platbě si ale museli spočítat, kolik stravenek na úhradu oběda potřebují, a zjišťovat, do jaké částky jim restaurace vrátí. Tyto starosti ale zmizely, když papírové stravenky nahradila digitální karta.

„V roce 2015 jsme jako první na trhu nabídli předplacenou stravenkovou kartu. Jde o bezkontaktní, čipovou kartu, kterou vydáváme ve spolupráci se společností Mastercard. V současnosti mohou lidé s naší Edenred Card platit nejen za obědy, ale i za volnočasové aktivity jako sport, kultura, zdraví, vzdělávání či dovolená. Není na ní nastaven žádný denní či transakční limit, platit můžete rovněž pomocí Google Pay či Apple Pay,“ říká Vladimír Rejlek, ředitel pro inovace a marketing ve společnosti Edenred.

Oceňovaný benefit

I díky tomu jsou stravenky oblíbeným zaměstnaneckým benefitem napříč obory. Potvrzuje to i průzkum společnosti Edenred a společnosti Goodcall. „Udělali jsme si průzkum ve 120 českých firmách, jaké benefity jsou pro zaměstnance nejdůležitější. Na prvním místě je to dovolená navíc a za ní následuje benefit ve formě zvýhodněného stravování v podobě stravenek a vše, co k nim patří,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred s odpovědností za firemní vztahy.  

Edenred CZ s.r.o.

Nejen na jídlo

Lidé, kteří se ucházejí o nové zaměstnání upřednostňují firmy s flexibilní nabídkou benefitů, kdy si sami zaměstnanci vyberou možnost, za co peníze na kartě utratí. To jim umožňuje digitální benefitní karta – Edenred Card. Na níž má zaměstnavatel možnost pravidelně posílat peníze nejen na stravování, ale i na úhradu volnočasových aktivit mezi které patří oblasti cestování, zdravotní péče, sportovní a kulturní aktivity, jazykové a vzdělávací kurzy, ale také knihy a učebnice. 

 A jaká je budoucnost...?

Benefity včetně stravenek jdou s vývojem současného digitálního světa, který vede k úsporám a zkvalitnění životního prostředí. Díky aplikaci Edenred mají lidé přehled o všech platbách, můžou se zapojit do věrnostního programu, čerpat cashback při úhradách obědů v restauracích nebo získávat slevy od partnerů, kteří jsou zapojeni do tohoto systému. „S kartou Edenred můžete také platit prostřednictvím mobilu či chytrých hodinek a tím rozhodně nekončíme. Vývoj směřujeme k postupné virtualizaci karet a tím chceme také šetřit životní prostředí,“ říká ředitel pro inovace a marketing ve společnosti Edenred, Vladimír Rejlek.