Ekonomika loni rostla o 1,7 procenta, recese potvrzena

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Stastistický úřad potvrdil své předchozí údale a oznámil, že tuzemská ekonomika loni rostla o 1,7 procenta. Ekonomický růst zajistil především zahraniční obchod, když vývoz vzrostl o 11 procent, zatímco dovoz pouze o 7,5 procenta. Mezičtvrtletní výsledky však potvrdily recesi.

„Ekonomika podle konečného odhadu poklesla ve 4. čtvrtletí minulého roku reálně o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Definitivně je tak potvrzena recese čeké ekonomiky - dva mezikvartální poklesy v řadě ve 3. a 4. čtvrtletí. Na meziroční bázi si udržela růst o 0,6 procenta,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Na mezikvartálním poklesu se nejvíce podílel mezičtvrtletní pokles investic o 8,3 procenta včetně investic do fixního kapitálu a pokles spotřeby vlády o 1,1 procenta. Spotřeba domácností ve štvrtém čtvrtletí stagnovala. Dobře se podle očekávání naopak vedlo čistým exportům. „V tomto roce očekáváme pokles české ekonomiky o 0,2 procenta,“ doplnil Franče.

O vývoji ekonomiky v Evropě čtěte zde:

„Jásat nad lepším výsledkem nemá smysl, protože za ním stojí předzásobení domácností před změnou DPH a tabákových firem před zvýšení spotřební daně. V podstatě tak už můžeme hovořit o recesi, za níž stojí především velmi slabá domácí poptávka – tedy spotřeba domácností a investice,“ řekl Petr Dufek z ČSOB.

„Ještě nejspíše nejsme na dně současného ekomického cyklu, a proto předpokládáme, že první polovina letošního roku bude jednoznačně ve znamení recese. Zlepšení se dá předpokládat teprve až v závěru roku, kdy v ekonomice začne klesat inflace a kdy se nejspíše i zlepší situace na trzích zemí eurozóny,“ doplnil Dufek.

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenách

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenáchVývoj HDP a HPH ve stálých cenách | CSU

Celková hrubá přidaná hodnota (HPH), která charakterizuje ekonomickou výkonnost jednotlivých odvětví podle statistiků po devíti čtvrtletích nepřetržitého růstu v úhrnu o šest procent v posledním loňském čtvrtletí klesla o výrazných 0,8 procenta.

Zpracovatelský průmysl jako hlavní tahoun ekonomiky ve srovnání se 3. čtvrtletím pouze stagnoval a nestačil tak pokrýt ztráty ostatních objemově významných odvětví. Na straně poptávky byl zahraniční obchod stále schopen růstem svého přebytku kompenzovat mezičtvrtletní poklesy výdajů vládních institucí a tvorby kapitálu. Výdaje domácností na konečnou spotřebu zůstaly na úrovni předchozího čtvrtletí, uvedl úřad.

Pokud jde o růst HDP za celý rok 2011 ve srovnání s rokem 2010 o 1,7 procenta ve stálých cenách, byly mezičtvrtletní přírůstky zaznamenány pouze v prvním pololetí. Ve druhé polovině roku ekonomika podle ČSÚ v zásadě pouze stagnovala.

HDP

HDPHDP | CSUZdroj: ČSÚ

Celoroční hrubá přidaná hodnota vzrostla o 1,5 procenta, jejím tahounem byl hlavně zpracovatelský průmysl. Přestože i on postupně ztrácel na tempu, dokázal svým meziročním růstem o 9,8 procenta eliminovat významnější odvětvové poklesy HPH ve stavebnictví o 7,1 procenta, v informačních a komunikačních činnostech o 4,8 a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 2,3 procenta, uvedl ČSÚ.