Ekonomika USA se propadla nejprudčeji za pět let

New York

New York Zdroj: David Vagaday

Americká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 2,9 procenta, tedy mnohem výraznějším tempem, než se dosud odhadovalo. Byl to její nejprudší pokles od poslední recese, která skončila v roce 2009, a způsobila jej nezvykle chladná zima. Podle květnového odhadu vládních statistiků klesl hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících o jedno procento.

Procentní propad je revidovaným údajem. Dubnový rychlý odhad ještě ukazoval, že ekonomika rostla tempem 0,1 procenta po vzestupu o 2,6 procenta v předešlých třech měsících. Celkový rozsah revize proti prvnímu odhadu byl podle ministerstva obchodu největší v historii těchto údajů od roku 1976.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že konečným výsledkem bude pokles o 1,7 procenta. Špatné počasí snížilo podle odhadů ekonomů výkon HDP až o 1,5 procentního bodu, oficiální údaje ale tento vliv nevyčíslují.

„Máme dostatek dokladů, že pokles prvního čtvrtletí byl jen dočasný a že se v tomto čtvrtletí ekonomika šplhá opět nahoru,“ řekl agentuře AP hlavní ekonom společnosti PNC Financial Stuart Hoffman. Někteří analytici ale poukazují na budoucí rizika, zejména na vývoj v Iráku, který by mohl vést k prudkému růstu cen ropy s negativním dopadem na globální ekonomiku.

Vývoj HDP USA za posledních pět letVývoj ekononomiky USA za posledních pět letVývoj ekononomiky USA za posledních pět let | tradingeconomics.comZdroj: TradingEconomics.com

Výrazně dolů zpráva tentokrát opravila hodnotu spotřebitelských výdajů, které nakonec rostly pouze o jedno procento, namísto dříve odhadovaného tempa 3,1 procenta. Podepsaly se na tom zejména snížené výdaje na zdravotní péči, což souviselo s nejistotou kolem zavádění reformy zdravotního pojištění.

Slabší byl rovněž vývoz, který se propadl o 8,9 procenta, namísto dříve odhadnutého poklesu o šest procent. Obchodní deficit tak umazal z výkonu ekonomiky 1,53 procentního bodu, uvádí zpráva.

Další kvartal by měl být lepší

Ekonomiku by mělo ve zbytku roku podpořit zlepšování na trhu práce, rostoucí spotřebitelské výdaje, podnikové investice a zvýšená tvorba zásob. Ve druhém čtvrtletí analytici čekají růst HDP od tří do čtyř procent a ve druhém pololetí by se podle nich mělo růstové tempo udržet nad třemi procenty.