Eurozóna mírně zpomalila, roste o 0,3 procenta za kvartál

Továrna Airbusu

Továrna Airbusu Zdroj: Airbus

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta z předešlého tempa 0,4 procenta. Její meziročni růst se naopak mírně zrychlil na 1,6 procenta. Hrubý domácí produkt celé Evropské unie se zvýšil stejně jako v předešlém kvartále o 0,4 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Uvedl to v rychlých odhadech statistický úřad Eurostat.

Své tempo mírně zvolnilo Německo, ze stagnace naopak oživila francouzská ekonomika. Slabý výkon podaly ekonomiky Itálie, Nizozemska, Portugalska, Finska i Řecka.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters v průměru odhadovali mezičtvrtletní tempo růstu eurozóny na 0,4 procenta, meziroční růst odhadli na 1,7 procenta. Předpokládali, že eurozóně pomůže slabý kurz eura, který podporuje vývoz, spolu s pokračujícím poklesem cen ropy.

Výhled na nejbližší období není nejpříznivější, řekl agentuře AP hlavní ekonom společnosti Capital Economics Jonathan Loynes. Růst podle něj zřejmě opět zvolní, protože dočasné růstové impulzy v podobě levné energie a slabého eura vyprchají.

Hrubý domácí produkt (HDP) celé Evropské unie se zvýšil stejně jako v předešlém kvartálu o 0,4 procenta. Rovněž v meziročním srovnání zůstalo jeho tempo na 1,9 procenta.

Česká ekonomika opět patřila k nejrychleji rostoucím v celé unii a její meziroční růst byl nejvyšší z 21 zemí EU, které dosud své statistiky vydaly. HDP Česka se meziročně zvýšil o 4,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta. Více než tříprocentními meziročními tempy rostly sousední ekonomiky Polska a Slovenska.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí mírně zpomalila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,3 procenta z 0,4 procenta v předešlých třech měsících. V meziročním srovnání se HDP největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,8 procenta po tempu 1,6 procenta ve druhém čtvrtletí.

Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí obnovila růst, HDP stoupl o 0,3 procenta. Italský HDP mezičtvrtletně stoupl o 0,2 procenta a Nizozemsko rostlo jen o 0,1 procenta. Portugalsko stagnovalo a Finsko utrpělo další propad. Řecká ekonomika po překvapivém růstu v prvním pololetí ztratila v létě 0,5 procenta a meziročně klesla o 0,4 procenta.

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek uvedl, že jeho instituce je připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž od března podporuje ekonomiku eurozóny. Na říjnovém zasedání ECB Draghi řekl, že bankovní rada v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí. Naznačil možnost dalšího snížení depozitní sazby, kterou banka loni v červnu srazila do záporného pásma.

Miroslav Frayer: ECB bude vyčkávat