Eurozóna zdvojnásobila růst na dvě desetiny procenta, Řecko je venku z recese

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Ekonomika zemí eurozóny ve třetím čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předešlých třech měsících. V celé Evropské unii se hrubý domácí produkt v mezičtvrtletním srovnání zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 0,2 procenta ve druhém kvartálu, sdělil ve svém odhadu evropský statistický úřad Eurostat. Eurozóně pomohlo oživení ve Francii a konec hospodářské recese v Řecku.

Německo pak těsně uniklo recesi. „Ekonomika eurozóny stále roste, třebaže hlemýždím tempem, navzdory odsuzujícím prognózám Mezinárodního měnového fondu a dalších,“ řekl podle agentury Reuters analytik Nick Kounis ze společnosti ABN AMRO. „Vypadá to spíš na pomalé oživování než na třetí recesi,“ řekl ekonom, podle něhož ale nemusí jít o vyhlídky, s nimiž by političtí představitelé mohli být spokojeni.

V meziročním srovnání růst měnové unie ve třetím čtvrtletí dosáhl 0,8 procenta, což je stejné meziroční tempo jako v předchozím tříměsíčním období. Trhy čekaly horší výsledek a předpokládaly, že růst zpomalí na 0,7 procenta. Hrubý domácí produkt celé Evropské unie stoupl meziročně o 1,3 procenta po stejném výkonu ve druhém čtvrtletí. Česká ekonomika rostla meziročně dokonce o 2,3 %.

Ještě lépe se daří Polsku, které sice zpomalilo, ale stávající míra růstu ve výší 3,3 procenta překonala očekávání ekonomů. Je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než dvě desetiletí.

Recesi uniklo Řecko, pokles Itálie trvá

Itálie, coby třetí největší ekonomika eurozóny, zůstala ve třetím čtvrtletí v recesi. Z šestileté recese se naopak podle nově zveřejněných údajů dostalo Řecko, a to již na začátku roku. Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 procenta, stejným tempem jako v předešlých třech měsících.

Vývoj růstu HDP v eurozóně


Inflace se také zvýšila, ECB drží sazby na minimu
Meziroční inflace v zemích eurozóny se v říjnu zvýšila na 0,4 procenta ze zářijových 0,3 procenta, což bylo minimum za téměř pět let. V celé Evropské unii růst cen rovněž mírně zrychlil, a to na 0,5 procenta.
ECB v poslední době činí razantní kroky proti riziku deflace a na podporu hospodářského růstu. V září snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a ohlásila plán nákupu některých cenných papírů.
Skupina zhruba 60 ekonomů a akademiků v anketě ECB snížila průměrný odhad inflace v eurozóně na příští rok na jedno procento z dosavadní prognózy 1,2 procenta. V roce 2016 by se měla inflace zvýšit na 1,4 procenta. Snížené odhady inflace by ECB mohly přimět k dalším zásahům na podporu ekonomiky.