Fed chce příští rok zvyšovat svou hlavní úrokovou sazbu. Chystá i omezení nákupu dluhopisů

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku Zdroj: Reuters

Americká centrální banka (Fed) patrně příští rok začne zvyšovat svou hlavní úrokovou sazbu. Banka to dnes oznámila po dvoudenním zasedání svého měnového výboru. Je to dříve, než prognózovala před třemi měsíci, což agentura AP interpretuje jako známku toho, že Fed znepokojují přetrvávající vysoké inflační tlaky. Svou klíčovou úrokovou sazbu Fed ponechal v rozpětí nula až čtvrt procenta. Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci uvedl, že banka by mohla dokončit omezování nákupu dluhopisů do poloviny příštího roku.

Pokud se bude ekonomice dařit, začne Fed omezovat nákup dluhopisů tento rok, uvedla banka v prohlášení. Cílem nákupů dluhopisů bylo snížit úrokové sazby dlouhodobých úvěrů, aby se podpořilo půjčování a utrácení. Powell dále na tiskové konferenci uvedl, že centrální banka by mohla oznámit omezení nákupu dluhopisů už na příštím zasedání v listopadu.

Plány Fedu odrážejí přesvědčení, že se ekonomika zotavila z recese vyvolané pandemií covidu-19 natolik, že banka může brzy začít omezovat svou mimořádnou podporu. S postupným posilováním ekonomiky se také zrychlila inflace na tříleté maximum, což zvyšuje tlak na Fed, aby se měnová politika zpřísnila.

Americká ekonomika se zotavuje rychleji, než mnozí ekonomové očekávali. Růst se nicméně v poslední době zpomalil, protože narůstá počet nově nakažených koronavirem. Nedostatek pracovních sil a výpadky dodávek brzdí výrobu, stavebnictví a některá další odvětví.

Hospodářství se vrátilo na úroveň před pandemií a předpokládá se, že v současném čtvrtletí, tedy od července do září, vzroste solidním tempem čtyři procenta.

Současně prudce vzrostla inflace, protože oživené spotřebitelské výdaje a narušené dodavatelské řetězce společně způsobily nedostatek polovodičů, automobilů, nábytku a elektroniky. Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci oproti předchozímu roku podle měřítka, které Fed používá k nastavení své měnové politiky, o 3,6 procenta. To je nejvýraznější nárůst od roku 1991.

Dolar během Powellova výstupu smazal ztráty a posílil. Americké akciové trhy vlivem prohlášení Fedu také posílily, část zisků smazaly během Powellova projevu, ovšem následně znovu vzrostly.