Svět se topí v dluzích, nikdy jich nebylo více. Začít splácet bude bolestivé

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová Zdroj: Reuters

Svět zcela propadl kultu dluhu, a to na všech frontách. Jak uvádí zářijová analýza Institutu mezinárodních financí, globální dluh zahrnující závazky států, firem i domácností vystoupal během letošního druhého čtvtletí na rekordních 296 bilionů dolarů. To je zhruba o pětinu více než loni v předvečer prologu koronavirové pandemie. K životu na dluh pobízejí centrální banky světa nízkými sazbami, budoucí návrat k normálu může být ovšem rozbuškou příští krize.

„Politika extrémně levných peněz stále pokračuje a toto je jeden z důsledků. Stoupá zadlužování vlád, peníze míří do hypoték, potažmo stoupá zadlužení firem,“ říká ekonom Patria Finance Tomáš Vlk. Lehce dostupné dluhy ovšem mění světové ekonomické klima.  

„Akce centrálních bank oslabují disciplinární funkci finančního trhu. Ocenění řady dluhopisů vůbec nereflektuje úvěrové riziko emitentů, ať už firem, nebo států,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zároveň centrální banky podle něho přispívají k rostoucímu počtu takzvaných zombie firem, které jsou uměle drženy při životě extrémně levným financováním. 

Aktuálně sílící inflační tlaky napříč světem nicméně stavějí centrální bankéře před dilema, kdy volí mezi ochlazením postpandemických ekonomik a rychlejším tempem růstu cen. Výzvou pro bankéře bude levné peníze světu odstřihnout.

„Vzhledem k takto vysokému objemu dluhu v globálním ekonomickém systému nebude v žádném případě možné, aby klíčové centrální banky v čele s americkým Fedem a Evropskou centrální bankou byly schopny aktuálně ultra uvolněné nastavení měnové politiky v následujících letech výrazněji zpřísnit,“ soudí analytik Consequ Michal Stupavský. 

Celkový globální dluh aktuálně podle statistik Institutu mezinárodních financí přesahuje 350 procent ročního výstupu světové ekonomiky. Před začátkem pandemie se přitom tento poměr pohyboval jen lehce nad 320 procenty. „Poměr dluhů k výkonu světové ekonomiky je poblíž historického maxima,“ dodává Stupavský.

Světové centrální banky loni prakticky ze dne na den srazily základní úrokové sazby v ekonomice na nulu, což mimo jiné umožnilo světovým vládám, aby podstatně levněji financovaly své pandemické schodky. 

„Zásadní vliv na růst světového dluhu má s pandemií spojená uvolněná rozpočtová politika rozhodujících států a ekonomik. Dlouhodobý vývoj světové ekonomiky ovlivní především schopnost klíčových států opustit tuto uvolněnou fiskální i měnovou politiku po odeznění pandemie,“ zdůrazňuje partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž. 

Podívejte se na nejlepší investice letošního roku.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub