Akcionáři znárodněných španělských bank zapláčou. Stát je připraví o miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Španělská vláda připraví investory tamních znárodněných bank o velké peníze. O část prostředků přijdou i držitelé bankovních dluhopisů.

Nepopulární krok sice může vládu premiéra Mariana Rayoye politicky poškodit, je ale jednou z podmínek mezinárodní záchranné půjčky pro španělské banky . Na poradce se vláda obrací poté, co státní restrukturalizační fond nedokázal najít zájemce o Catalunya Banc. Fondu FROB s prodejem pomohou konzultační společnost McKinsey a investiční banka Nomura, píše deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje.

Podle podmínek restrukturalizace, které zveřejnil FROB, přijdou investoři velkých znárodněných bank až 61 procent hodnoty svých investic. Podílníci v největší znárodněné bance Bankia pak ztratí téměř vše. Držitelé dopisů budou nuceni odepsat okolo 30 procent jejich původní hodnoty.

Nominální hodnota akcií Bankie klesne ze dvou eur na 0,01 eura. Nominální hodnota preferovaných akcií spadne z 6,911 miliardy eur na 4,841 eur, uvedl fond. Preferované akcie budou následně převedeny na běžné a FROB do banky vloží 10,7 miliardy eur. Vliv nynějších akcionářů Bankie tak bude zcela marginalizován, jejich podíl spadne na méně než jedno procento.

Hodnota preferovaných akcií klesne i v dalších bankách. V Catalunya Banc to bude o 61 procent, v Banco Gallego o 50 procent a v NGC Banco o 43 procent. Ty budou poté také převedeny na běžné akcie. Na rozdíl od Bankie, která je na burze, ale fond akcionářům ostatních znárodněných finančních ústavů nabídne odkoupení jejich akcií.

Akcie Bankie od roku 2011:Akcie BankieAkcie Bankie

Protože většinu akcií znárodněných bank drží drobní střadatelé, je přenesení ztrát na investory citlivým politickým tématem. Kvůli této hrozbě proběhlo v minulých měsících několik demonstrací a španělská vláda se dokonce pokoušela vyjednávat s Bruselem o zmíněné podmínek mezinárodní půjčky.

Bankia loni vykázala ztráty 19,2 miliardy eur. Podle FROB má nyní banka negativní hodnotu 4,15 miliardy eur. Španělsko si na záchranu bank půjčilo 40 miliard eur, Bankia bude z této sumy čerpat téměř polovinu.

Na ztrátu části svých peněz se nyní připravují i kyperští střadatelé. Podle kompromisní dohody o podmínkách mezinárodní dohody zmrazí Kypr všechny bankovní vklady nad 100 tisíc eur a následně z nich pokryje ztráty místního finančího sektoru. Španělsko ale vyloučilo možnost, že se nynější kyperské potíže přelijí do dalších zemí eurozóny. „Zobecňovat kyperskou situaci na ostatní ekonomiky eurozóny je zcela nemístné,“ ujistil ministr hospodářství Luis de Guindos. Vyloučil také dosud otevřenou možnost, že Madrid požádá o zahraniční finanční pomoc.