Americké banky se obávají brexitu, uvažují o odchodu do Irska

Dublin

Dublin Zdroj: Dave Morris, Flickr.com (CC BY 2.0)

Banky na Wall Street začínají načrtávat předběžné plány pro přestěhování některých částí svých londýnských poboček do Irska. Reagují tak na politiky stále hlasitěji proklamovaný odklon Velké Británie od Evropské unie.

Pokud bude stěhování z Velké Británie nutné, Irsko je podle finančních domů Bank of America, Citigroup a Morgan Stanley výhodná lokalita, uvedly zdroje deníku Financial Times. Jedna z bank již dokonce od úvah pokročila k intenzivnímu plánování.

Americké banky se tak začínají připravovat na to, že Velká Británie se zřejmě po nástupu evropské bankovní unie ocitne v izolaci, a na možné vystoupení země z EU.

Většina významných amerických a asijských bank má své evropské pobočky právě ve Velké Británii. Členství země v EU jim dává automaticky možnost působit i na dalších trzích unie, pokud by ale Británie EU opustila, banky by o toto právo zřejmě přišly. Britský premiér David Cameron přitom slíbil, že pokud jeho konzervativci vyhrají volby v květnu 2015, vláda uspořádá o takzvaném brexitu referendum.

Británie se už nyní soudí s Evropskou centrální bankou kvůli jejímu rozhodnutí, že všechna clearingová centra zpracovávajících operace v eurech musí sídlit na území eurozóny. Spor může rozkol mezi Bruselem a Londýnem ještě zvětšit.

Citigroup má v Irsku již nyní 2500 zaměstnanců, pro Bank of America a JPMorgan v zemi pracuje přibližně 500 lidí. Všechny tři již mají irskou bankovní licenci. Morgan Stanley z Irska spravuje některé hedgeové fondy, místní bankovní licenci ale zatím nemá.