Americké banky vyhlížejí propad

Banky se víc věnují loajalitním programům a hledají nové cesty

Banky se víc věnují loajalitním programům a hledají nové cesty

Čtvrtletní výsledková sezona amerických bank začíná již tento čtvrtek. Vlažná obchodní aktivita, nízké úrokové sazby a rostoucí zákonem požadované náklady se nejspíše negativním způsobem projeví na ziskovosti finančních ústavů, jako jsou JP Morgan Chase či Bank of America.

Na konci června uvedla Bank of America ve své předběžné zprávě ke kvartálním výsledkům, že objem obchodů ve druhém čtvrtletí oproti prvnímu poklesl a stejně tak prý klesne i čistý výnos z úroků – částka, kterou banky vydělávají na úrocích.

Akcie společností JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs či Morgan Stanley od březnových maxim oslabily o více než deset procent, investoři se stále obávají dopadů regulatorních opatření, které mají za cíl zavděčit se veřejnosti, která chamtivé bankéře viní z poslední finanční krize, a vývoje světového hospodářství.

„Druhé čtvrtletí bylo velmi náročné především pro univerzální banky. Souběh dvojitého dna na americkém realitním trhu, zpomalení americké i světové ekonomiky a rizika pro evropské banky zapříčinili nepříliš výkonný kvartál pro americké finanční domy,“ napsali analytici společnosti Keefe, Bruyette & Wood.

Analytik banky Credit Suisse Moshe Orenbuch odhaduje, že tržby bank se oproti druhému čtvrtletí loňského roku propadnou o šest procent a oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku o procento. Experti podle serveru FactSet očekávají, že finanční společnosti z akciového indexu S&P 500 vykážou pouze o 11 procent vyšší zisk na akcii než za druhé čtvrtletí loňského roku, přitom ještě 24. června očekávali růst zisku na akcii o 19 procent.

Propad těchto předpovědí přišel po oznámení předběžné zprávy Bank of America, která také uvedla, že uvolní 20 miliard dolarů na urovnání právních sporů s investory ohledně investic do toxických hypoték v předvečer největší finanční krize od druhé světové války.
Pozitivní zprávou je, že by banky měly oznámit zlepšující se tendenci na trhu s úvěry, což jim umožní snížit své rezervy na nesplácené úvěry.

Roční vývoj indexu S&PRoční vývoj indexu S&P | bloomberg