Americkým bankám hrozí pokuty, do hypoték míchaly „toxický odpad“

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Banky ve Spojených státech se opět dostaly pod drobnohled úřadů kvůli prodeji derivátů vázaných na podřadné hypotéky v předvečer finanční krize. Americké úřady doufají, že z bank vysoudí nějaké pokuty.

O banku JP Morgan Chase, největší americkou banku podle výše aktiv, se tento týden začalo zajímat ministerstvo spravedlnosti. Civilní vyšetřovatelé již dospěli k názoru, že byly porušeny zákony. Stalo se tak pouhý den poté, co americká vláda zažalovala druhou největší tamní banku – Bank of America – u civilního soudu. Bank of America je viněna ze zpronevěry, protože měla podle žaloby vědět, že do balíčků hypotečních úvěrů přidává také „toxický odpad“.

Samotná JP Morgan, která se dostala pod bezprecedentní dohled regulátorů poté, co loni utrpěla ztrátu z obchodování na finančních trzích ve výši šesti miliard dolarů, uvedla, že spolupracuje s úřady na dvou souběžně běžících vyšetřováních – civilním a kriminálním kvůli prodeji derivátů v letech 2005 až 2007.

Vyšetřovatelé z úřadu státního návladního v Kalifornii bance již v květnu sdělili, že podle jejich závěrů porušila několik federálních zákonů o cenných papírech, když prodávala podřadné hypoteční úvěry zabalené do derivátových cenných papírů s dalšími různě kvalitními úvěry.

Šéf JP Morgan Jamie Dimon už v dubnu varoval, že banka očekává zvýšený zájem regulátorů kvůli praní špinavých peněz, vyšetřování hypotečních derivátů a ztrátu z obchodování londýnské divize.

Zdá se, že se banka na další vlnu udělených pokut a placení vyrovnání připravuje. Tento týden zvýšila odhad „možných rozumných ztrát“ z vyšetřování na 6,8 miliardy dolarů, zatímco již v minulém čtvrtletí vyčlenila šest miliard.
Pozornost americké vlády se na možná pochybení finačních domů při prodeji derivátů odvozených od hypotečních úvěrů obrátila na počátku loňského ledna, kdy prezident Barack Obama ohlásil novou vlnu vyšetřování.