Analytici: Vláda má usilovat o vyrovnaný rozpočet, rostoucí výdaje mohou prohloubit celkový deficit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Záměr ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) snížit plánovaný schodek státního rozpočtu na příští rok analytici vítají, vláda by ale podle nich měla za nynějšího ekonomického růstu usilovat o vyrovnaný rozpočet. Varovali před růstem výdajů, který by mohl deficit prohloubit. Promarněnou příležitostí je podle nich to, že stát v době prosperity nesnižuje veřejný dluh v poměru k hrubému domácímu produktu.

Schillerová dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedla, že předloží návrh státního rozpočtu na rok 2019 se schodkem 40 miliard korun. Dosud ministerstvo financí počítalo s deficitem 50 miliard. Snížení schodku je podle Schillerové dáno očekávaným růstem mezd, a tím i odvodů do rozpočtu.

Vzhledem k dlouhotrvajícímu hospodářskému růstu je vhodné, aby vláda postupně směřovala ke zcela vyrovnanému státnímu rozpočtu, uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. "Je jistě pozitivní, že nově navrhovaný schodek je o deset miliard korun nižší než ten navrhovaný doposud. Ambicí vlády by však mělo v současnosti být předkládání alespoň vyrovnaných rozpočtů," komentoval záměr hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel poukázal na to, že Schillerová očekává vyšší výběr daní a pojistného, aniž by plánovala opatření, která by vyšší růst příjmů měla zajistit. "Spoléhá pouze na růst ekonomiky (zejména mezd a spotřeby)," doplnil. Rizikem pro naplnění rozpočtu mohou být podle Zeisela výdaje na platy státních zaměstnanců, důchody a dříve schválené investice.

Zeisel míní, že letos ještě rozpočet skončí lépe než s plánovaným deficitem 50 miliard korun. "V příštím roce se ale podle nás díky zpomalení ekonomiky a celkově velmi rychle rostoucím běžným i kapitálovým výdajům propadne do většího schodku. Očekáváme 50 miliard korun, nicméně rizika jsou spíše na straně ještě vyššího schodku," dodal.

Křeček upozornil, že v posledních letech se výrazně odchyluje skutečný schodek státního rozpočtu od plánovaného. "V případě, že se v roce 2019 podaří udržet současné tempo ekonomického růstu, je možné, že faktický stav státního rozpočtu dopadne lépe, než je aktuálně plánováno," podotkl.

Podle Kovandy by cílem vlády vedle vyrovnaného rozpočtu mělo být v době ekonomického růstu také snížení poměru veřejného dluhu k HDP, který je nyní zhruba deset procentních bodů nad úrovněmi kolem 25 procent z doby před globální finanční krizí v roce 2008. "Vzhledem k období mimořádné prosperity, které ČR momentálně prožívá, se jedná o promarněnou příležitost. Většina ostatních států EU dluh v poměru k HDP aktuálně snižuje," uvedl Kovanda.

Původní padesátimiliardový deficit pro rozpočet 2019 představila vláda v červnu. Tehdejší plán počítal s celkovými příjmy rozpočtu na příští rok 1,432 bilionu korun, o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu. Výdaje měly být 1,482 bilionu.