Asijské firmy si oblíbily euro. Kvůli rekordně nízkým úrokům

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Euro se stalo letos magnetem pro asijské firmy hledající levné financování. Dluhopisy vydané ve společné měně totiž nesou rekordně nízké úroky, na které by přespolní dlužníci ve své domovině jinak nedosáhli. Starý kontinent tak letos zaplavil asijský dluh.

Jen od Nového roku přistály na evropském trhu eurobondy firem z Východu v objemu přesahujícím dvě miliardy dolarů, zájem asijských dlužníků je tak pětkrát vyšší než před rokem. Vypovídají o tom statistiky poradenské společnosti Dealogic.

Primát zatím drží čínské státní firmy. O největší porci eurobondů se zasloužila společná emise banky China Construction Bank a energetické firmy State Grid Corp., které dohromady uvedly na trh bondy za více než 1,6 miliardy eur. Podle expertů ušetří na úrokových nákladech desítky procent, řadě firem navíc eura získaná z emisí poslouží na chystané evropské akvizice.

Nestlé jako první vydala dluhopisy se záporným výnosem

„Nedivil bych se, kdyby se letos objem emisí eurobondů asijských firem zečtyřnásobil,“ uvádí analytik Jon Pratt z britské banky Barclays. Nákladovou úsporu dokumentuje na příkladu indické státní firmy Oil & Natural Gas Corp, která loni vydala paralelně bondy v eurech a v dolarech. Při stejné době splatnosti dosáhla úroku 2,75 procenta u bondů vydaných v eurech, dolarová emise s kuponem 3,25 procenta pak vyšla skoro o pětinu dráže.

Lavina asijských bondů v Evropě padá na úrodnou půdu. Zdejší investoři nelibě sledují prudký pokles výnosů evropských dluhopisů. Bondy vydané vládami eurozóny letos vesměs propadly do záporu a mezi bankami a investičními fondy se strhl boj o výnosy. Obdobný osud totiž stihl i dluhopisy kvalitních evropských podniků.

Například švýcarská Nestlé jako první firma na kontinentu vydala letos dluhopisy se záporným výnosem. Alespoň částečným řešením se tak pro správce aktiv staly bondy z Východu. „Na trhu je o asijské bondy enormní zájem, jde o jednu z mála šancí, jak dosáhnout zajímavějších výnosů,“ uvádí Hayden Briscoe z finanční skupiny AllianceBernstein.

Ilona Švihlíková: Na tygru a bez kontroly

Pavel Kysilka: Peníze jsou bezcenné, ziskovost bank se nezvedne