Bank of America zaplatí investorům odškodnění 8,5 miliardy dolarů

Americký finanční ústav Bank of America a jeho součást Countrywide zaplatí zhruba 8,5 miliardy dolarů (více než 143 miliard korun) v rámci urovnání sporu s investory. Ti si stěžovali, že jim největší americká banka před nástupem globální finanční krize prodala cenné papíry zajištěné nekvalitními hypotékami. Cena těchto papírů prudce klesla, jakmile se realitní trh v USA dostal do problémů.

Banka přistoupila na dohodu se skupinou 22 investorů, kteří vyžadovali, aby od nich finanční ústav odkoupil hypoteční cenné papíry v celkové ceně 47 miliard dolarů (více než 793 miliard korun). Zmíněné cenné papíry jim ve formě dluhopisů prodala banka Countrywide, kterou Bank of America později převzala.

„Investoři teď mohou začít k těm velkým neznámým dosazovat konkrétní čísla a počítat, kolik to bude banku stát,“ poznamenal analytik bankovního sektoru v makléřské společnosti FBR Capital Markets Paul Miller. „Oni se jednoduchým mávnutím pera vypořádali s většinou těch otázek, které jsou s případem spojeny,“ dodal.

Ve skupině nespokojených investorů je podle agentury Reuters i Federální rezervní banka v New Yorku, která je součástí Federálního rezervního systému (Fed), tedy americké centrální banky. Dále investiční společnosti Pimco Investment Management a Blackrock Financial Management. Countrywide se podle investorů obohatila na jejich úkor, protože pokračovala v obsluze špatných půjček a ještě zvyšovala poplatky za správu.

Bank of America převzala ústav Countrywide v roce 2008 a zaplatila za něj asi čtyři miliardy dolarů. Veškerá obvinění spojená s prodejem cenných papírů krytých hypotékami odmítá. Management upozornil, že kvůli vyrovnání s investory bude ústav muset ve druhém čtvrtletí zaúčtovat mimořádné výdaje přes 20 miliard dolarů. Banka se tak dostane do ztráty, která bude asi vyšší, než čekali analytici.

Akcie banky ale na zprávu přesto reagovaly růstem, který převyšoval tři procenta. Podle analytiků jim částečně pomohl růst celého trhu, klíčové je ale podle nich to, že zmizí velká neznámá. Ta se nad bankou vznášela už od loňského října, kdy investoři vznesli své požadavky.

Dohodu o vyrovnání ještě musí schválit soud. Experti se domnívají, že by dohoda mohla vést k většímu tlaku na další instituce, včetně dalších amerických bank JPMorgan Chase & Co nebo Wells Fargo. Ty odrážejí podobná obvinění. Stejně tak je možné, že dojde na další žaloby. „To vyrovnání pravděpodobně dodá odvahu právníkům dalších žalobců, kteří půjdou po dalších bankách a budou hledat podobně strukturované cenné papíry,“ myslí si analytička bankovního sektoru Nancy Bushová.

Investoři, s nimiž se Bank of America dohodla, mimo jiné tvrdí, že banka nedělala dost pro to, aby z hypoték vybrala maximum. Banka byla pověřena výběrem hypotečních splátek a čím méně jich vybrala, tím více klesla cena zmíněných papírů, které si investoři koupili.