Banka Lloyds pokračuje v postkrizové očistné kúře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Portugalský bankéř António Horta-Osório slaví v čele britské banky Lloyds teprve dva a půl roku, banka toho pod jeho vedením ale zažila více než dost. Jen pár měsíců po jeho nástupu naplno vypukla dluhová krize eurozóny. Účet za urovnání sporů kolem klamavého prodeje pojištění již narostl na sedm miliard liber a ještě není úplný. K těm pozitivnějším událostem určitě patří úspěšný prodej první tranše vládou vlastněných akcií Lloyds.

Po zářijovém prodeji části vládního podílu se Horta-Osório chce soustředit na další fázi rehabilitace pošramocené pověsti jedné z největších bankovních skupin na britských ostrovech. Britská vláda minulý měsíc prodejem akcií v hodnotě 3,2 miliardy liber snížila svůj podíl v Lloyds na 33 procent. „Že jsme byli schopni splácet vládní pomoc během dvou a půl let je rozhodně lepší výsledek, než v jaký jsem při svém nástupu doufal, zvláště kvůli vypuknutí dluhové krize na jihu Evropy a pokračující krizi,“ uvedl HortaOsório. „Stále je před námi ale spousta práce.“

Prioritou managementu banky je opuštění rizikového investičního bankovnictví a větší důraz na retailové a korporátní bankovnictví, ze kterého budou chtít vyždímat maximum. Banka se nyní chce věnovat pouze svému byznysu ve Velké Británii.

Britská vláda nadále vlastní 81 procent Royal Bank of Scotland (RBS), které v letech 2008 a 2009 pomohlo miliardami liber odvrátit bankrot. Prodej akcií RBS vláda zatím neplánuje, postkrizová očistná kúra jí trvá o poznání déle než bance Lloyds.