Banka z dob RVHP zafinancuje elektrárnu ve Vietnamu, Češi mohou mít zakázky

Moskevská Mezinárodní investiční banka (MIB), jejíž akcionářem je i Česká republika, se vrhla na financování stavby velké uhelné elektrárny ve Vietnamu. Pro tuzemské exportéry je to jednoznačně dobrá zpráva, na projektu za dvě miliardy dolarů (přes 42 miliard korun) by totiž mohli významně participovat. MIB hodlá vyzvat členské země, aby navrhly účast svých firem.

Nová elektrárna Kuang Chat 2 nebude žádným trpaslíkem. S plánovaným výkonem 1200 MW předčí například všechny jednotlivé uhelné zdroje v České republice. Největší Prunéřov II má celkový instalovaný výkon 1050 MW. Temelín se pro srovnání chlubí výkonem 2000 MW.

MIB a Východní energetická společnost (VES), což je dceřiná firma ruské energetické skupiny Inter RAO, již v červnu podepsaly memorandum o spolupráci na projektu elektrárny. Podle náměstka ministerstva financí Martina Prose se však dvoumiliardový projekt zatím nachází v rané fázi.

Spolupráce s ČEB

„V současné době provádí společnost VES analýzu projektu,“ řekl pro E15.cz Pros. Konec analýzy se očekává v roce 2016, pak se MIB obrátí na své členské země s výzvou, aby navrhly účasti firem. „V tom ohledu považujeme za zásadní, že se s MIB chystá spolupracovat i Česká exportní banka. Věříme, že i tento projekt tak bude jednou z příležitostí pro spolupráci,“ dodal Pros.

O významu elektrárny Kuang Chat 2 pro Vietnam svědčí fakt, že ji tamní vláda zahrnula do svého plánu rozvoje národní energetiky pro období 2011 až 2020, s výhledem do roku 2030. „Projektu se mohou účastnit národní a mezinárodní subjekty, a to jak v oblasti spolufinancování, tak i projektování, výstavby i dodávek technologií,“ upřesnil náměstek.

Česko bance peníze nepošle, pouze jí vylepší rating
Mezinárodní investiční banka, v níž je Česko třetím největším akcionářem, se musí obejít bez peněz od české vlády. Ministerstvo financí totiž rozhodlo, že ústavu nepošle 346 milionů korun na zvýšení kapitálu, jak původně přislíbilo. Podle náměstka Martina Prose musí bance stačit, že jí Česko vylepšuje rating. „Toto je ze strany ČR bance kompenzováno výší mezinárodního ratingu, který má velký vliv na rating celé banky,“ upřesnil Pros. Podle něj má totiž Česko ze všech akcionářů jednoznačně nejlepší rating.

Podle zprávy MIB je tato banka připravena do elektrárny investovat až 100 milionů dolarů z vlastních zdrojů. Tedy přes dvě miliardy korun, a stejnou částku chce sehnat prostřednictvím syndikovaných úvěrů.

„Projekt bude zajímavý pro naše partnery z řad velkých vietnamských bank, zástupců evropského finančního sektoru, stejně jako pro mezinárodní rozvojové instituce,“ uvedl Nikolaj Kosov z vedení MIB. Podle něj to znamená, že celková účast banky coby finančního partnera na projektu může dosáhnout 300 až 400 milionů dolarů.

Pohrobek RVHP

MIB je pozůstatkem spolupráce bývalých socialistických zemí v rámci ekonomického bloku RVHP. Tehdejší Československo se stalo členem banky v roce 1970 a Česko v ní na rozdíl od Polska a Maďarska zůstalo. V bance drží podíl osm států. Vedle Česka a Ruska jsou to také Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Vietnam, Kuba a Mongolsko.

Banka financuje projekty, v nichž právě firmy z členských zemí, tedy i z Česka, mohou získat zakázky. Vedle Vietnamu se snaží více prosadit i na evropském trhu, což prý česká strana podporuje. „Především v ohledu na podporu českého exportu, kde se nyní hledá společná synergie,“ dodal Pros. Podle něj MIB nyní financuje třeba úvěry ve sféře služeb v Rumunsku a Bulharsku.

Lákavý a divoký Vietnam