Bankám přibývá byrokracie, počet hlášení regulátorům prudce vzrostl trojnásobně

Fio banka

Fio banka Zdroj: profimedia.cz

Pobočka Trinity bank
Moneta Money Bank
4
Fotogalerie

V bankovním sektoru se za poslední tři roky zvýšil počet sestavovaných hlášení regulatorním orgánům o 351 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který mezi českými bankami uskutečnila poradenská firma KPMG ČR. Rozsah a míra detailu odesílaných dat exponenciálně roste, dodala KPMG.

Termíny odeslání výkazů regulátorovi jsou pevně dané, příslušným týmům ale zkracuje čas na jejich sestavení konsolidace všech potřebných dat, nemluvě o řešení problémů s datovou kvalitou, uvedla senior manažerka KPMG Marta Kelnerová.

Dvě pětiny bank své zprávy pro regulátory automatizují, ostatní na zvýšení míry automatizace pracují. Posílit míru automatizace plánují všechny oslovené instituce. "Sestavení a automatizace nových regulatorních reportů jsou velice náročné, proto je nutná součinnost IT útvarů nebo externích dodavatelů, což vyžaduje významné investice," dodala Kelnerová.

Nemění se jen požadavky na podobu hlášení, ale i nároky na zaměstnance. To v posledních letech podle KPMG vyvolalo fluktuaci 43 procent zaměstnanců v regulatorních týmech, ve velkých bankovních institucích šlo dokonce o 51 procent. Dalšími důvody, proč zaměstnanci odcházejí na jiné pozice, jsou stres a nižší finanční ohodnocení, než jaké by mohli získat na jiných pozicích. "Experti výkaznictví na trhu dlouhodobě chybí, zejména proto, že samotný obsah práce je neatraktivní a finanční ohodnocení není srovnatelné s jinými reportingovými pozicemi," dodala KPMG.

KPMG v průzkumu oslovila 31 institucí, zapojilo se 29 z nich.

Hlavním regulačním orgánem bankovního trhu v Česku je Česká národní banka. Pro regulaci a dohled finančního trhu v EU byly zřízeny Evropská rada pro systémová rizika (ESRB) a tři evropské orgány pro dohled nad finančním trhem, tj. Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA), na jejichž činnosti se ČNB podílí. V Česku působilo na konci letošního března podle České národní banky 51 bank a spořitelen a devět družstevních záložen.