Průzkum: Peníze měníme raději v Česku než v zahraničí

.

. Zdroj: Exclusive tours

..
Bohatství, ilustrační foto
Dovolená
4
Fotogalerie

Celých 56 procent Čechů si už během příprav na dovolenou hlídá dobu, kdy bude nejvýhodnější kurz pro výměnu peněz. Peníze pak jdeme měnit do banky nebo do směnárny. Pouze dvě třetiny z nás bez obav k placení v zahraničí využívají platební kartu. Třetina by kartu v cizině nepoužila, protože se bojí technických komplikací. Paradoxem je, že stejný počet lidí se v zahraničí připojuje k internetu a nezjistí si, jestli je wifi bezpečná. Přitom 40 procent dotázaných má s podvodem nějakou zkušenost. To vše vyplynulo z průzkumu České bankovní asociace.

V loňském roce na dovolenou do zahraničí vyjelo přes pět milionů Čechů. Nejvíce jich samozřejmě mířilo do Chorvatska (800 000). Další destinací bylo Slovensko a třetí místo obsadila Itálie. V letošním roce podle cestovek vede Turecko. Zájem je i o Tunisko a Egypt. Nejčastěji se tak české koruny mění na kuny, eura, turecké liry, egyptské libry nebo tuniský dinár.

„České koruny je vždy jistější měnit u nás. Banky a směnárny v zahraničí totiž nemusí českou měnu vůbec přijímat. Podobně i české banky a směnárny nenabízejí zdaleka všechny zahraniční měny,“ uvádí Tomáš Hládek, expert na kyberbezpečnost a platební styk České bankovní asociace.

Po návratu z dovolené 70 procent z nás peníze zpět na koruny nemění, nechávám si je na další cestu.

Pokud jedeme do exotické země, jejíž měnu směnárny u nás nenabízí, je dobré vybavit se eury nebo dolary. V takovém případě Češi v 57 procentech preferují spíše euro a ve 32 procentech si peníze raději vyberou přímo z bankomatu. „Peníze vybírejte pouze z bankomatů, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si za svoje služby mohou účtovat další poplatky, takže výběr u nich může být dražší,“ vysvětluje expert na platební styk.

Platba kartou – zapomínáme na bezpečnost

74 procent Čechů, kteří platí v zahraničí kartou, využívá stejnou kartu, kterou platí i doma. To ale může být nebezpečné. Speciální kartu na cestování má jen 9 procent Čechů.

„Odjíždět do ciziny s kartou spojenou s běžným účtem, na kterém máte uložené všechny své úspory, případně vyšší obnos, byste raději neměli. Pokud nemáte jinou možnost, nastavte si alespoň limity pro výběry z bankomatu i platby kartou a zkontrolujte, zda má banka vaše telefonní číslo pro případ, kdy by zaznamenala nestandardní aktivity na vašem účtu. Stejně tak si uložte číslo vaší banky pro případ ztráty, odcizení či zneužití karty. V opačném případě je z hlediska bezpečnosti vhodnější pořídit si jinou kartu, kterou budete mít vyhrazenou třeba právě na cestování,“ doporučuje Tomáš Hládek.

TIP: Pozor na DCC Při platbách a výběrech v zahraničí si dejte pozor na službu Dynamic Currency Conversion, kterou nabízejí jak bankomaty, tak platební terminály u obchodníků. Podstata je v tom, že vám bankomat nebo terminál dá na výběr, jestli chcete transakci uskutečnit v místní měně nebo pomocí přepočtu na české koruny. Vždy volte měnu místní, tak máte jistotu, že převod do českých korun provede vaše banka podle svého kurzovního lístku. Přepočet na české koruny (zvolení služby DCC) provádí provozovatel bankomatu nebo terminálu a mohl by znamenat další poplatky, jejichž výši předem neznáte.