Bankám výrazně klesly obchody s korunou, kvůli intervencím ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Bankovním domům prudce klesly obchody s korunou, což se nepříznivě projevilo i na jejich příjmech z obchodování s měnami. Důvodem je skutečnost, že exportní společnosti nemají zájem o zajištění proti posilování koruny vůči euru poté, co kurz drží okolo úrovně 27 korun za euro po loňských intervencích ČNB.

„Bylo by nesmysl se zajišťovat, byly by to vyhozené peníze,“ uvádí Otto Daněk, předseda představenstva společnosti ATAS elektromotory Náchod. Podobně se vyjadřují i další exportéři. „V tomto okamžiku nemá smysl se zajišťovat, protože centrální banka garantuje stabilní kurz ještě rok,“ dodává ředitel výrobce nemocničního zařízení Linet Zbyněk Frolík. ČNB totiž chce držet kurz na zmíněných úrovních. A může na oslabování české měny intervenovat neomezeně, takže spekulanti nemohou kurz koruny ovlivnit. To dává jasný signál pro tuzemské vývozce, že se nemusí bát posilování koruny. To by je totiž připravovalo o zisky v případě, že by chtěli vyměnit cizí měnu, kterou utržili z prodejů v zahraničí.

„Ti, kteří se nezajišťují minimálně do konce příštího roku, činí správně, protože to děláme my. A zřejmě tak budeme činit nejméně do roku 2016,“ prohlásil guvernér ČNB Miroslav Singer na setkání Euro Business Breakfast. Politika centrální banky se již promítla na poklesu obchodů s korunou, což potvrdilo deníku E15 několik vysoce postavených bankovních manažerů. „Objem zajištění euro-koruny klesl v řádu procent,“ dodává Pavla Kozáková z České spořitelny.

Na mezibankovním trhu se přitom provádějí obchody, při nichž se nakupují nebo prodávají eura vůči koruně v miliardách korun za den. „V posledních týdnech je denní objem obchodů nejčastěji mezi sto až sto padesáti miliony eur (2,76 až 4,14 miliardy korun),“ uvádí hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš. Na konci loňského roku to bylo okolo 400 až 500 milionů eur. O obchody s korunou navíc nebudou mít exportéři zájem ani příští rok. „Začneme o tom přemýšlet v 1. kvartálu 2016,“ uvádí Daněk s tím, že firma by si zajistila kurz koruny na konec roku 2016 a na rok 2017.

Situaci na trhu může zásadně změnit pouze konec zásahů centrální banky. „Jakmile se bude blížit konec intervenčního režimu, očekáváme zvýšený zájem o dlouhodobější zajištění,“ dodává Miroslav Pihorňa, ze Sberbank CZ.