Bankéři nevěří rozvíjejícím se trhům. Včetně Prahy

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Zbavte se aktiv rozvíjejících se trhů (EM), radí velké americké banky. Akcie EM, kam se podle indexu MSCI Emerging Markets řadí i pražská burza, zažily loni – na rozdíl od západních trhů – výrazný propad. Analytici bank na Wall Street jim lepší rok nevěští ani pro letošek. Zdá se také, že přichází doba, kdy se investoři již neobejdou bez rozlišování mezi jednotlivými ekonomikami početného klubu rozvíjejících se trhů.

Například investiční banka Goldman Sachs doporučuje svým klientům snížit expozici vůči EM o třetinu a akciím, dluhopisům a měnám těchto zemí předvídá na dalších deset let podstatně menší výkonnost než rozvinutým trhům.

Pražská burza je v očích západních investorů stále vnímána jako rozvíjející se trh. Hází ji do stejného pytle jako akciové parkety brazilské, čínské, indické, indonéské nebo ruské. Praha loni ztratila téměř pět procent. To je sice méně než jiné rozvíjející se trhy, ale ve srovnání s dvoucifernými zisky na Západě to byl nepovedený rok.

Vývoj pražského indexu PX budou letos ovlivňovat specifika tuzemského parketu. „Pražská burza není skutečný trh. Index PX je z 80 procent tvořen čtyřmi společnostmi: Erste, ČEZ, KB a VIG. Dalších osm procent je Telefónica a zbytek je už zcela zanedbatelný. Na pohyb indexu PX budou mít větší vliv individuální osudy horních čtyř až pěti firem,“ říká Robert Doucha, partner společnosti Verdi Capital.

Index MSCI EM za první letošní týden oslabil o tři procenta, zatímco rozvinuté trhy odepsaly méně než procento.

Desetkrát menší zisky než v uplynulé dekádě

Bankéři z JP Morgan Chase předvídají, že dluhopisy rozvíjejících se trhů denominované v domácích měnách ponesou v následujících letech desetkrát menší zisky než v uplynulé dekádě. Ty mezi lety 2003 až 2012 zvýšily svoji cenu o 205 procent, americké vládní dluhopisy za stejné období vydělaly „jen“ 58 procent. Vyplývá to z dat Bank of America a JP Morgan. Index MSCI Emerging Markets v témž období posílil o 261 procent, ale akcie rozvinutých ekonomik vzrostly „jen“ o 69 procent.

Ještě relativně nedávno byl svět okouzlen rozvíjejícími se trhy bez jakékoli selekce dobrého a špatného,“ řekl Bloombergu Stephen Jen, partner společnosti SLJ Macro Partners. „Až začne opět růst cena peněz, ukáže se ošklivá pravda o těchto trzích,“ dodal.

V podobném duchu se vyjadřuje i šéf společnosti Pimco, Mohamed El-Erian. Ten investory odrazuje od bezhlavého sázení na obecný růst v letošním roce po loňském propadu. „Není čeho se chytit při předpovědi letošního vývoje na EM, kdyby bylo, pak by se jim pravděpodobně dařilo lépe než rozvinutým trhům,“ uvedl El-Erian pro deník Financial Times.