Bankovní revoluce? Švýcaři budou hlasovat o konci systému frakčních rezerv

Švýcarský frank (ilustrační foto)

Švýcarský frank (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Maur via Flickr

Švýcarsko čeká hlasování o radikální změně fungování tamního bankovnictví. Iniciativa Vollgeld (Za suverénní peníze) chce zrušit systém částečných rezerv. Banky by podle ní nemohly půjčovat peníze, kterými nedisponují, a vytvářet tak peníze "z ničeho." Aktivisté již získali pro svou petici více než sto tisíc podpisů, které jsou podmínkou k uspořádání referenda.

Systém, kdy banky mohou napůjčovat několikanásobnou částku v poměru k vkladům a de facto vytvářet nové peníze, vede podle iniciativy ke vzniku finančních bublin, jejichž prasknutí pak způsobuje finanční krize.

Vollgeld své návrhy zaštiťuje také článkem 99 švýcarské ústavy, jenž uvádí, že peníze a měnový systém jsou věcí státu. Nyní podle této iniciativy existuje 90 procent oběživa v zemi ve formě částky na elektronickém bankovním účtu, aniž by byla stoprocentně kryta hotovostí.

„Většina lidí věří, že na jejich bankovních účtech leží skutečné peníze. To je chybná představa. Ve skutečnosti jde jen o příslib, že jim banka tuto částku na vyžádání vydá, nikoliv o zákonné platidlo samo o sobě,“ uvádí iniciativa ve svém prohlášení.

Přečtěte si:

Jedinou institucí, která by měla mít pravomoc „vytvářet nové peníze“, je centrální banka, dodávají aktivisté. Termín konání plebiscitu ještě vláda nestanovila.

Samotná idea rozšiřování peněžní nabídky výhradně činností centrální banky není nová, sahá až do třicátých let minulého století, připomíná britský list The Daily Telegraph.

O úpravách monetárního systému hlasovali Švýcaři v referendu již loni. Výraznou většinou však odmítli zákon který nařizoval zvýšit zlaté rezervy centrální banky z osmi na dvacet procent celkových aktiv. Počáteční průzkumy přitom přisuzovaly této iniciativě rostoucí podporu.