Bankovní unie přijde české dcery na stamiliony

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Přituhující evropská bankovní regulace sáhne finančním ústavům hluboko do kapes. Nejenže bankéře zaváže k větší poslušnosti, ale vynutí si navíc obrovské investice. Svůj díl z tučného účtu zaplatí i české dcery zahraničních peněžních ústavů – podle oslovených bankéřů to bude v řádech stamilionů korun. Budou totiž muset sjednotit fungování se svými zahraničními matkami.

„Nová regulatorní opatření nejen zvyšují požadavky na kapitál bank, ale zároveň znamenají i zvýšené náklady, mezi nejvýznamnější patří náklady na úpravy informačních systémů a právní služby,“ upřesňuje Tomáš Kofroň z Raiffeseinbank.

Rostoucí regulatorní požadavky vyplývají z postupného spouštění evropské bankovní unie, jejíž součástí je přechod na jednotná pravidla dohledu Evropské centrální banky nad velkými peněžními ústavy v eurozóně.

Jednoznačně nejdražší položkou se stane přebudování IT. „Oblast technologií je tradičně velmi citlivá na změny a vyžaduje největší investiční náklady,“ uvádí Antonín Hamřík z PwC. Banky se připravují na rozsáhlé investice. „Vlivem dodatečných regulatorních požadavků musí banka během dvou až tří let investovat v řádu stovek milionů korun do IT infrastruktury,“ vysvětluje šéf vztahů s investory České spořitelny Miloš Novák.

Nové reporty, nové aplikace

Tužší regulace si v bankách vyžádá další překotné změny. „Jde především o nové reporty vyžadované k pokrytí regulatorních požadavků, sestavení nových aplikací a úpravu datových skladů potřebných pro komunikaci s regulátory, což je finančně náročné,“ dodává Novák.

Masivní investice čekají i další banky. „Náklady v souvislosti s regulací letos očekáváme až v desítkách milionů korun,“ uvádí Jakub Černý z oddělení vztahů s investory v Komerční bance. V průměru očekávají podle zjištění deníku E15 české banky nárůst nutných investic z důvodů regulace v nejbližším období řádově v desítkách procent.

Zátěžový test

Mateřské banky domácích peněžních ústavů čeká letos nejkomplexnější zátěžový test v dějinách eurozóny. Po skončení testu přejdou banky v závěru roku pod jednotný dohled ECB „Investice velkých evropských bankovních skupin se v souvislosti s připravovanými regulatorními požadavky mohou pohybovat v řádech desítek milionů eur,“ uvádí Jan Fanta z EY.

Celkem 128 největších ústavů eurozóny se letos podrobí ročnímu testu kvality aktiv a kapitálové přiměřenosti. Hodnocení má vycházet z norem Evropského bankovního úřadu, které jsou přísnější než globální regulační pravidla Basel III.