Banky dají hypotéku i na dům v dražbě

hypotéka

hypotéka Zdroj: profimedia.cz

Vzít si na koupi bytu či domu v dražbě hypotéku. I to je v Česku možné, byť samotné banky přiznávají, že jde o značně exotický způsob pořízení nemovitosti, který mají na stole jen párkrát do roka. Když už se ale nějaký takový klient–dobrodruh vyskytne, jsou ochotny se s ním bavit.

„Pokud si klient zajistí vlastní finance na dražební jistinu, tak zbytek obchodu se kryje standardním hypotečním úvěrem,“ tvrdí Petr Plocek z UniCredit Bank. Česká spořitelna a Raiffeisenbank požadují jen zajištění úvěru jinou nemovitostí. „Banka je přitom ochotna zdarma zastavené nemovitosti vyměnit, pokud je dražba úspěšná a nemovitost vyhovuje jako zástava,“ upřesnil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Komerční banka a Modrá pyramida zase umožní klientovi kombinovat hypoteční úvěr s předhypotečním. „Předhypoteční úvěr je jednorázově splacen následně poskytnutým hypotečním úvěrem, a to nejpozději do jednoho roku,“ říká Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Tuto možnost nabízí také společnosti skupiny ČSOB, a to u nedobrovolných dražeb a do výše 85 procent hodnoty nemovitosti. Po uhrazení dražební ceny nemovitosti a po přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí je sepsána zástavní smlouva a z běžného hypoúvěru je splacen předhypoteční úvěr, popsala proces mluvčí Hypoteční banky Kateřina Krásová. Dobrovolné dražby však banka nefinancuje, a to z důvodu zachování jiných možných zástav.

„S takovouto formou financování nákupu při dražbě se setkáváme zřídka. Byť jsou ceny nemovitostí mnohdy zajímavé, zpravidla přísnější podmínky před hypotečních úvěrů mohou mít negativní vliv na ochotu dražitelů tento způsob financování využívat,“ uvedl člen představenstva dražební společnosti Naxos Petr Vácha.

OSVČ mohou stále uplatnit odpočet úroků z hypotéky