Banky hromadně ukládají peníze v ČNB, vklady dosáhly skoro bilionu korun

Detail budovy ČNB

Detail budovy ČNB Zdroj: pinkas martin/euro

Domácím bankám docházejí možnosti, kam se ziskem umístit přebytečné peníze. Vklady finančních institucí u České národní banky tak jen od července do září vzrostly víc než o čtvrtinu na necelý bilion korun. Vydělají tak více, než když nakoupí české dluhopisy.

Českým bankám zbyl poslední způsob, kterak se ziskem udat své přebytečné peníze. Po propadu úrokových sazeb z českých státních dluhopisů do záporu začali domácí finančníci stěhovat své peníze do centrální banky. Ta totiž nyní oproti vládě jejich peníze lépe zúročí. Jen během tří měsíců končících letošním zářím tak české peněžní ústavy zvýšily své vklady u ČNB o víc než čtvrtinu na necelý bilion korun, tedy na nejvyšší úroveň v historii českého bankovnictví.

„Hotovost u centrální banky vzrostla od počátku roku o 93,6 procenta, což je způsobeno umísťováním nadbytečné likvidity u ČNB, a to z důvodu téměř nulových nebo negativních výnosů státních dluhopisů,“ uvádí výsledková zpráva České spořitelny. Nárůst vkladů u ČNB potvrdila i banka GE Money.

26 procent všech přijatých vkladů bank leželo koncem září u ČNB.

Zatímco banky by při nákupu bondů české vlády tratily i několik desetin procenta ročně, ČNB jejich peníze zúročí 0,05 procenta. Koncem léta tak měly domácí peněžní ústavy uloženo podle předběžných statistik ČNB u centrální banky více než čtvrtinu všech přijatých vkladů od svých klientů.

Objem nevyužitých peněz v bankách podle expertů podstatně zvýšily letní devizové intervence ČNB. Velká část ze zhruba dvou set miliard korun, které centrální banka v jejich rámci utratila za nákup eur, se tak vrátila zpátky do ČNB v podobě vkladů českých bank.

Ty obvykle ukládají volné peníze do dluhopisů české vlády, momentálně je ale jejich nákup spojen se ztrátou, úročený účet u centrální banky je tak často pro domácí finančníky při zachování obezřetnosti jedinou šancí, jak vydělat.

České banky během tří měsíců do konce září zvýšily vklady u ČNB o víc než čtvrtinu na necelý bilion korun, což je nejvíc v historii

„Rostoucí objem vkladů bank u ČNB je odrazem spekulací trhu na korunu a obecně velmi vysokého množství hotovosti v bankovním systému. A vzhledem k tomu, že bezpečná úložka u ČNB vynáší více, nemají banky pro nákup dluhopisů důvod,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Přebytek peněz je dlouhodobým rébusem českých bank, ziskové možnosti pro jejich umístění se přitom stále zužují. „Banky usilují o získání bonitních klientů, kterým by mohly půjčit, to se jim ale ani zdaleka nedaří,“ připomíná partner PwC Petr Kříž.