Banky jdou v boji o firemní úvěry i do rizika

peníze, ilustrační foto

peníze, ilustrační foto

Banky v posledních měsících vystupňovaly souboj o půjčky firmám. Ženou úroky ke dnu a jsou důvěřivější. „Ve třetím čtvrtletí došlo k uvolnění úvěrových standardů v důsledku silného konkurenčního tlaku mezi bankami,“ uvádí říjnový průzkum České národní banky. Koncem léta tak podniky platily za půjčky do třiceti milionů korun úrok v průměru 2,71 procenta ročně, tedy nejméně v historii.

„O nejlepší podnikové klienty panuje mezi bankami mimořádná řežba, zejména provozní úvěr mohou získat za neuvěřitelných podmínek,“ uvádí Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků. Top klienti podle něho peníze dostanou za úrok do dvou procent. Ale nejde zdaleka jen o cenu. „Banky si tvrdě konkurují i požadavky na zajištění či kvalitou poradenství a doprovodnými službami,“ potvrzuje Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Český trh s firemními úvěry se dosud nevymanil z krize. Objem nového byznysu za letošek propadl o dvacet procent, české banky přitom přetékají penězi. „Další pokles úrokových sazeb u nových úvěrů by už mohl naznačovat nezdravý boj o klienta za každou cenu,“ uvádí ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Lidé mají horší šance na půjčku než firmy

Šance českých firem na získání úvěru se během uplynulých měsíců o něco zvedla, naopak zkušenost domácností je spíše opačná. České banky totiž koncem léta vesměs žadatelům zpřísňovaly podmínky pro schválení nových spotřebitelských půjček. Hovoří o tom průzkum České národní banky mezi třinácti domácími peněžními ústavy.

„Hlavním důvodem zpřísnění úvěrových standardů ve třetím čtvrtletí byla úprava procesů schvalování úvěrů dle požadavků interních směrnic u některých bank,“ uvádí říjnová zpráva ČNB. V některých případech navíc půjčky lidem podražily, propast mezi úroky z firemních a spotřebitelských úvěrů se tak dále prohloubila.

Firmy za tři, spotřebitelé za čtrnáct

Ačkoli si české firmy koncem srpna braly úvěry v průměru za necelá tři procenta ročně, tedy zhruba o desetinu levněji než před rokem, spotřebitel obvykle podle dat ČNB zaplatil 14,1 procenta, což bylo více než na počátku loňského léta. Cenu drobných půjček navíc nedokázala srazit ani krize. Zatímco se firmy v závěru prázdnin financovaly takřka o polovinu levněji než před finanční krizí, spotřebitelské půjčky byly ve srovnání s rokem 2008 naopak téměř o desetinu dražší.

„Sazby u spotřebitelských půjček nejsou zdaleka tak citlivé na pokles úrokových sazeb v ekonomice jako úvěry firmám. Ačkoli bankám klesá cena kapitálu, ve vysokých maržích bank na těchto půjčkách se to prakticky neprojeví,“ uvádí Milan Lávička z J&T Banky. Rozhodujícím faktorem ceny půjček tak zůstává zájem klientů. „Pokud banky registrují silnou poptávku po spotřebitelských půjčkách i za tyto sazby, nemají důvod jít s nimi dolů,“ dodává Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.