Banky loni v Česku rekordně vydělaly, hlavně díky půjčkám na bydlení

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Bankovní byznys v Česku loni zažil rekordní rok. Domácí peněžní ústavy vydělaly o pět procent více než v roce 2014 a s bezmála 66 miliardami si podle předběžných dat ČNB přišly na nejvyšší profit v české finanční historii.

Obchody rozhýbal silný zájem o úvěry vycházející z překotného růstového tempa české ekonomiky, bankám pomohlo i striktní řízení nákladů a poctivěji splácející dlužníci z řad domácností i firem.

Jiskru bankovního byznysu loni zažehly podniky, které si u bank nabraly nové půjčky za bezmála 610 miliard korun, což bylo oproti předloňsku takřka o dvanáct procent více. „Objem je však stále pod předkrizovou úrovní,“ naráží na růstový potenciál trhu hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

České rekordy pak padly v disciplíně půjček na bydlení, těch si domácnosti během loňska nasmlouvaly za bezmála 295 miliard, tedy téměř o čtvrtinu více než o rok předtím, lepší prodeje banky dosud nezažily.

Vývoj zisků českých bankVývoj zisků českých bank | E15

„Očekáváme výborné výsledky s ohledem na vývoj v předchozích kvartálech,“ uvádí Petr Plocek z UniCredit Bank. „Během loňska se tuzemská ekonomika vyvíjela velmi dobře, a stoupala proto i poptávka po bankovních produktech,“ dodává Tomáš Zavoral z Raiffeisenbank. Podrobněji se banky odmítly ke svému hospodaření do okamžiku oficiálních výsledků s odvoláním na povinnost informačního embarga vyjádřit. Své výsledky odkryjí domácí banky během nadcházejících týdnů.

„Významným důvodem rekordních zisků jsou nízké náklady rizika, které souvisí s příznivým vývojem podílu nesplácených úvěrů a úspěšným vymáháním již dříve odepsaných úvěrů,“ říká analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Během loňska tak bezmála o pětinu klesl podíl špatně splácených podnikových úvěrů, nejlépe od podzimu 2009 pak koncem roku splácely své půjčky i české domácnosti. „K dobré finanční kondici tuzemských bank přispěla i řada opatření na zefektivnění jejich činností, jimiž v posledních letech prošly a některé ještě procházejí,“ doplňuje Marek Richter z poradenské skupiny PwC.

2016: Co plánují banky na letošek?

Co bude v tomto roce s měnami? Nesázejte na valuty zemí těžících ropu