Banky opět financují investice do komerčních nemovitostí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: HB Reavis

Banky mají v poslední době opět vyšší zájem investovat do komerčních nemovitostí v Česku. Investoři a developeři se snadněji dostanou k jejich financování, vyplývá z aktuální analýzy realitní poradenské společnosti DTZ. Podle ní banky kupce realit a investory dokonce samy vyhledávají.

Realitní výnosy se aktuálně pohybují mezi pěti až sedmi procenty, převyšují tak výnosy jiných investic. Kromě toho za stoupající ochotou bank vstupovat do investičních i developerských projektů v České republice stojí podle DTZ také vysoká likvidita bank, konkurence na bankovním trhu a nízké úrokové sazby.

„Ochota bank poskytovat úvěry na výnosové a dobře fungující aktiva se v posledních 18 měsících jednoznačně zvýšila, a to zejména v segmentu takzvaných prime nemovitostí, tedy vysoce atraktivních. Výsledkem tohoto trendu jsou zlepšující se podmínky financování pro investory, a to hlavně v oblasti marží, které pro tyto druhy nemovitostí v posledních měsících klesaly,“ poznamenal Lukáš Kalina z oddělení Investmentu DTZ.

Banky rozlišují, zda jde o investora nebo developera. Zatímco u investičních projektů hodnotí nejvýše celkovou kvalitu nemovitosti a udržitelnost generovaného cash-flow, při hodnocení developerských projektů hraje hlavní roli výše předpronájmů spolu s rozsahem půjčky či renomé investora.

Vedou kanceláře a sklady

Při financování investičních projektů banky upřednostňují maloobchod a kanceláře, následované skladovými nemovitostmi. Naopak developerům nejraději půjčí na výstavbu skladů. U logistických nemovitostí banky pro poskytnutí úvěru požadují vyšší podíl předpronájmů kolem 80 až 90 procent, u kancelářských a maloobchodních nemovitostí jsou nároky bank nižší. Předpronajato musí být 20 až 50 procent ploch.

Investoři i developeři však musí vždy dát část peněz ze svého, většinou kolem pětiny až čtvrtiny investice. Hlavně developeři proto stále hledají i jiné typy financování. „Někteří financují projekty zcela ze svých vlastních prostředků, jiní vydávají dluhopisy, které jsou následně použity na financování developmentu,“ doplnil Kalina.

Podíl realitních úvěrů na celkovém objemu úvěrů českých bank se v průměru pohybuje kolem 20 procent. Podle DTZ mají zahraniční banky aktivní na českém realitním trhu, například Helaba, Pfandbriefbank nebo Aareal Bank, výrazně vyšší podíl realitních úvěrů. „Je to dáno vysokou specializací těchto subjektů na produkty strukturovaného financování nemovitostních projektů u nás,“ tvrdí DTZ.