Banky si chtějí hypoteční klienty uvázat na deset let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Best of Reality

Banky nasadily v nelítostném boji o hypoteční klienty novou zbraň – úrokovou sazbu fixovanou na deset let. Ta dává peněžním ústavům jistotu, že klient v té době nemůže úvěr refinancovat a utéct. „Desetileté“ sazby se přitom v posledních měsících přiblížily nejpoužívanějším úrokovým fixacím na tři či pět let.

„Snaha bank, aby jim klienti neutíkali ke konkurenci, je v poslední době dost výrazná. Zejména velké banky s mnoha klienty tak musí vymýšlet stále nové metody, jak se snahám o přetahování současných klientů konkurencí bránit,“ uvádí vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Úroky hypotečních úvěrů se na českém trhu odvíjejí především od takzvaných úrokových swapů, které odrážejí tržní očekávání budoucích úrokových sazeb. Cena desetiletých swapů za poslední rok spadla o polovinu. To bankám dovolilo jít s úroky dolů. Například UniCredit nabízí desetiletou fixaci již od 2,84 procenta. Desetiletou fixaci, která byla ještě před pár lety raritou, již nabízejí všechny banky s výjimkou Equa Bank a mBank.

Dalším faktorem, který banky tlačí do propagace desetiletých fixací, je fakt, že na tří- nebo pětiletých fixacích již cenu ořezaly na kost, často jdou i pod náklady. „U tříleté fixace se už dá dostat na 1,79 procenta, a jestliže banka musí vydělat na zdroje, likviditu, riziko, provozní náklady, provizi partnerům a realizovat marži, tak už prostě moc není kam jít,“ odkrývá hypoteční broker pod příslibem anonymity. U desetiletých fixací, kterých si banky nikdy příliš nevšímaly, zatím existuje více prostoru jít s cenou dolů.

Průměrná úroková sazba u hypotékPrůměrná úroková sazba u hypoték|E15

Dlouhá fixace hypotéky nemusí být výhodná
Hypotéky dál zlevňují a valná většina klientů za stávající situace dává přednost jistotě před takzvaným plovoucím kurzem, který je odvislý od úrokových sazeb. Přes novou nabídku výhodných sedmii desetiletých fixací ale na trhu v současnosti stále převládají fixace na tři a pět let. „Našim klientům stále doporučujeme fixace tři až pět let, aby měli větší variabilitu v případě nenadálých situací,“ říká hypoteční a úvěrová specialistka Partners Lucie Drásalová.
Úskalím dlouhodobějších fixací jsou vysoké sankce za předčasné ukončení smlouvy. Případná pokuta se může vyšplhat až k řádům stovek tisíc korun. Přitom často nemusí jít o chybu na straně klienta. „Osudovými se mohou stát situace, jako jsou rozvod, úmrtí či prodej nemovitost,“ dodává Drásalová. Výhodou dlouhých fixací je na deset let dopředu známá měsíční splátka.
„Část lidí v tom hledá jistotu konstantní zátěže. Chtějí se ujistit, že sazby nepůjdou proti nim,“ říká hypoteční makléř, který si nepřeje být jmenován, protože není oprávněn vyjadřovat se do médií. „Většině lidí bych to však nedoporučil,“ pokračuje prodejce. Předčasné splacení úvěru může být u desetileté fixace problém. „Buď klient zaplatí třeba 150 tisíc i víc bance za mimořádnou splátku, nebo musí čekat na konec fixace,“ uzavírá makléř.