Banky v Itálii sráží politická nejistota

Euro

Euro Zdroj: ctk

Italský premiér Matteo Renzi
Matteo Renzi
Matteo Renzi
Matteo Renzi
Euro
8
Fotogalerie

Podíl nesplácených úvěrů v italských bankách dosahuje až dvaceti procent. Podle analytiků jim hrozí krach, pokud se v případě neúspěchu blížícího se referenda prohloubí tamní politická krize.

Italský bankovní index FTSE Italia prochází v posledním roce prudkým propadem. Zatímco ještě v lednu dosahoval 15 tisíc bodů, tak v současnosti už je jen na polovině své hodnoty. Pokles navíc v posledních dnech zrychlil. Trh se totiž podle analytiků obává, že v nedělním referendu budou v Itálii zamítnuty ústavní změny, které navrhuje premiér Matteo Renzi. „Zamítnutí těchto změn by sice samo o sobě problém neznamenalo, ale Renzi v takovém případě plánuje podat demisi, což by mělo dopad na důvěru trhu,“ uvádí Petr Bártek, analytik České spořitelny.

Poslední průzkumy navíc ukazují, že lidé se spíše přiklánějí k odmítnutí ústavní změny. „Odmítnutí změn v referendu by zahodilo šanci posunout politický systém v Itálii směrem k pružnějšímu rozhodování a rychlejšímu řešení potenciálních problémů,“ uvádí Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

„Takový výsledek by destabilizoval tamní systém. Kromě zvýšené politické nestability by se oddálilo řešení ekonomických problémů včetně problémů italského bankovního sektoru, který nutně potřebuje restrukturalizaci. Trhy samozřejmě na nejistoty plynoucí z výsledků průzkumu reagují nervozitou,“ dodává Bártek, podle kterého by Renziho neúspěch mohl ohrozit také včerejší rekapitalizaci banky Monte dei Paschi di Siena a dalších sedmi problémových bank.

Ekonomové také varují, že situace italských bank je už kritická: „Mají problém s objemem nesplácených úvěrů, které jsou několikanásobně vyšší než v okolních státech a odpovídají zhruba dvaceti procentům italského HDP. Banky tak jsou velmi zranitelné, a tím jak jsou propojené s evropským bankovním sektorem, hrozí evropskému bankovnímu sektoru italská nákaza,“ uvedla Monika Junicke, analytička Raiffeisenbank.

Situace může vést až k zániku některých italských bank. „Plány na rekapitalizaci, které mají být ohlášeny po referendu, by mohly kvůli politické nejistotě ztroskotat a některým italským bankám by pak mohlo hrozit, že budou restrukturalizovány nedobrovolně prostřednictvím evropského mechanizmu dohledu nad bankami,“ uvedl Martin Vlček, analytik BH Securities, podle kterého by v takovém případě bankám hrozila likvidace, což by vedlo ke ztrátám pro akcionáře a držitele dluhopisů.