Banky vnucují klientům půjčky, stropy pro předschválené úvěry rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Čím dál větší částky peněz dostávají klienti českých bank až pod nos. Mantrou je zvyšující se strop předschválených půjček, tedy sumy, na kterou zájemce dosáhne bez dalších debat. Cifra vítající klienta na obrazovce bankomatu či monitoru počítače letos dramaticky roste, někdy i na loňské násobky.

Větší tlak na klienty letos pomáhá k rekordům. V prvním pololetí si tak Češi nabrali u bank přes 51 miliard korun spotřebitelských půjček, nejvíce v historii.

„Můžeme potvrdit, že výše předschválených půjček roste,“ uvádí mluvčí ČSOB Pavla Hávová. „Zvyšuje se průměrná částka nabízená klientům i výše úvěru, který si od banky půjčí,“ dodává i Pavel Zúbek z Komerční banky. Konkrétnější banky být nechtějí, podle orientačního průzkumu deníku E15 mezi klienty hlavních bank je ale běžné, že úvěrový strop při zachování stejné rizikovosti klienta vzrostl oproti loňsku na dvojnásobek. Některým z klientů banky nově přislíbily i půjčky poblíž milionu, ačkoli ještě loni měli k dispozici jen nižší statisíce korun.

V prvním pololetí si Češi nabrali spotřebitelské půjčky za 51 miliard korun, nejvíce v historii.

„Banky poslední dobou s předschválenými limity u spotřebitelských úvěrů pracují velmi aktivně. Pro většinu bank je tento segment z byznysového pohledu výrazně zajímavější než hypotéky, proto se snaží spotřebitelské úvěry co nejvíce zatraktivnit, k čemuž patří i vyšší půjčkové stropy,“ vysvětluje analytička Partners Lucie Drásalová.

Banky tlačí na pilu, jelikož pro ně v prostředí nulových úrokových sazeb představují spotřebitelské půjčky jednu z posledních bašt zajímavých zisků. Zároveň jim roste objem volných peněz, pro které nenacházejí vhodné využití. Podle zpráv ČNB o vývoji úvěrových standardů tak roste ochota půjčovat drobným klientům už sedmé čtvrtletí v řadě, přičemž na půjčku dosáhne stále širší spektrum žadatelů. „Když na trhu dochází k uvolňování úvěrových standardů, jsou banky v průměru ochotny akceptovat při poskytování úvěrů vyšší míru rizika,“ míní mluvčí ČNB Marek Zeman.

BankyBanky|E15