Banky z Wall Street drtí nízké úroky, meziročně přišly o 1,5 miliardy dolarů

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Šestice největších amerických bank vydělala ve druhém čtvrtletí o půldruhé miliardy dolarů méně než loni. Zisky brala bankám politika Fed i levná ropa, finančníci kontrovali propouštěním i většími sázkami na burzách.

„Nulové úrokové sazby na trhu sráží bankovní marže, zámořské ústavy navíc trpí rostoucím objemem nesplácených úvěrů, a to především z řad ropných firem,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Neklidný kvartál nepřál ani příjmům z investičního bankovnictví.

„Kvůli rizikům spojeným s britským referendem i nejistým vyhlídkám na vývoj úrokových sazeb firmy odkládaly vstup na burzu,“ dodává expert České spořitelny Petr Bártek. Ziskovou výjimku mezi ztrátaři představuje banka Goldman Sachs.
Té se podařilo takřka zdvojnásobit zisk zejména díky drastickým nákladovým škrtům.

„Banka propustila pět procent lidí a o 13 procent snížila své mzdové náklady,“ připomíná portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný. Šetřit plánuje i Bank of America, do roku 2018 mají náklady klesat tempem pěti miliard dolarů ročně. Náplastí na krvácející výsledovky je pro americké banky prudký růst tamních akcií. Byly to často právě rostoucí zisky z obchodování, které daly bankám zapomenout na klesající příjmy z tradičního úvěrového byznysu. Až na Morgan Stanley rostly příjmy z tradingu všem bankám velké šestky.

„Dařilo se především obchodům v segmentu pevně úročených investic,“ dodává s odkazem na strmě rostoucí trh s dluhopisy Železný. I přes pokles zisků patří americké banky z obou břehů Atlantiku k těm úspěšnějším. „Oproti svým evropským protějškům mají silnější kapitálovou přiměřenost, stále ještě prostor pro úspory provozních nákladů a za zády solidně rostoucí ekonomiku,“ dodává Hatlapatka.

Významný manažer britské HSBC obviněn
Americké úřady zadržely manažera britské banky HSBC Marka Johnsona a obvinily ho ze zneužití důvěrných informací. Obviněn byl i jeden bývalý manažer HSBC, který je ale na svobodě, oznámila americká prokuratura. Bankéři jsou podezřelí, že zneužili důvěru jednoho významného klienta a manipulací na devizovém trhu jej připravili o značnou částku. Padesátiletý Johnson je globálním šéfem hotovostního obchodování na devizovém trhu.

Americké úřady tvrdí, že Johnson zneužil informace poskytnuté nejmenovanou firmou, která banku pověřila převodem 3,5 miliardy dolarů za britské libry v souvislosti s plánovaným prodejem jedné ze svých dceřiných společností. Úřady v této kauze obvinily rovněž bývalého evropského šéfa HSBC pro hotovostní obchodování na devizovém trhu Stuarta Scotta, kterého však nezadržely. /čtk/