Banky zaplatí 47 miliard. Brusel vytáhl za manipulace se sazbami rekordní pokutu

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Evropská komise vyměřila šesti evropským a americkým bankám rekordní celkovou pokutu 1,71 miliardy eur (zhruba 46,9 miliardy korun), za manipulace s londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR.

Sankce dopadne na britské společnosti Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS), americké Citigroup a JPMorgan, německou Deutsche Bank a francouzskou Société Générale, uvedl podle agentury Reuters odbor komise pro dohled nad hospodářskou soutěží. Největší pokutu dostala Deutsche Bank, která bude muset zaplatit přes 725 milionů eur.

Komise dokončila vyšetřování celkem osmi bank, britská Barclays a švýcarská UBS se ale pokutě vyhnuly, protože o dohodách obchodníků bank na manipulacích se sazbami komisi informovaly. Brusel bude ještě vyšetřovat francouzskou Crédit Agricole, dále britskou HSBC, JPMorgan a makléřskou firmu ICAP.

„Šokující na skandálech LIBOR a EURIBOR jsou nejen manipulace, které nyní řeší finanční regulační orgány po celém světě, ale také tajné dohody mezi bankami, které si mají vzájemně konkurovat,“ řekl k případu komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Société Générale, která zaplatí druhou nejvyšší pokutu 446 milionů eur, ale zdůraznila, že byla potrestána za nesprávné jednání v podstatě jediného zaměstnance, který z banky odešel v září 2009. „Všechny tyto praktiky se děly bez vědomí jeho nadřízených i vedení banky,“ dodala Société Générale, která je majitelkou české Komerční banky.

První tresty za manipulace

Od výkonného orgánu Evropské unie to jsou první tresty za manipulace s referenčními sazbami, od nichž se odvozují úroky milionů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek bilionů eur. Americké a britské úřady již daly vysoké pokuty za manipulace se sazbou LIBOR pěti společnostem v úhrnné výši 3,7 miliardy dolarů, zhruba 75 miliard korun.

Komise zjistila, že celkem sedm finančních institucí se podílelo na kartelové dohodě o sazbách EURIBOR od září 2005 do května 2008. Jiná skupina sedmi bank se podle výkonného orgánu EU domlouvala v letech 2007 až 2010 na manipulacích se sazbou LIBOR na japonské jeny.

Dohodu s komisí výslovně odmítly Crédit Agricole a HSBC, které svou účast na kartelu popírají, a komise o jejich případech rozhodne příští rok. Mluvčí britské banky dnes sdělil, že HSBC se hodlá proti závěrům vyšetřování důrazně bránit.

Manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo loni, kdy jako první uzavřela dohodu o urovnání žaloby s americkými a britskými úřady banka Barcalys. Ukázalo se přitom, že velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy.

Špatné kontroly nad sazbou LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k manipulacím se sazbami pro vlastní účely.

Za katodové zářivky miliardová sankce

Doposud nejvyšší pokutou 1,47 miliardy eur potrestala Evropská komise v antimonopolním případě koncem loňského roku skupinu sedmi podniků kvůli kartelu na poli katodových zářivek. Komise může podnikům v případě porušování pravidel hospodářské soutěže vyměřit pokutu až ve výši deseti procent jejich ročních tržeb. Ty se u velkých bank pohybují v řádu desítek miliard eur.

Skandál ohledně manipulace se sazbou LIBOR vedl banky k tomu, aby začaly mýtit zvyk bankovních obchodníků, kteří v některých případech své představy o výši klíčových globálních úrokových sazeb či měnových kurzů nejprve důkladně probrali s kolegy i rivaly z ostatních finančních ústavů na internetových diskuzních fórech. Až ve druhé vlně přišel ke slovu trh.

MakléřiMakléři | ctkTradeři domlouvali úrokové sazby na chatu (Zdroj ČTK)

Pro banky jsou fóra citlivým tématem. Někteří obchodníci totiž neváhali rozmluvit se na chatu i o svých klientech. „Více než desítka obchodníků byla suspendována kvůli podezření ze sdílení citlivých informací klienta,“ dodává zdroj blízký vyšetřování.

Regulátoři z osmi zemí vyšetřují praktiky minimálně 15 velkých světových bank ohledně manipulací s měnovými kurzy. Byly to právě i fragmenty z diskuzí na fórech, jež vyšetřovatelům posloužily jako důkazní materiál pro obvinění bank z ovlivňování sazby LIBOR.

„Přáli bychom si, aby chat býval nikdy neexistoval,“ neodpustil si mimo záznam top manažer velké evropské banky. Banky vyšla kauza v pokutách na téměř čtyři miliardy dolarů. Fóra jsou podle odborníků palčivým problémem i při obchodování s akciemi a komoditami.

Přehled nejvyšších pokut, jaké kdy udělila Evropská komise skupinám firem za porušování pravidel hospodářské soutěže:
1,71 miliardy eur (46,9 miliardy Kč) - 4. prosince 2013 - britské Royal Bank of Scotland (RBS), americkým Citigroup a JPMorgan, německé Deutsche Bank, francouzské Société Générale a makléřské firmě RP Martin za manipulace s londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR;
1,47 miliardy eur - prosinec 2012 - sedmi mezinárodním skupinám firem, včetně Philips a LG Electronics, kvůli kartelu v oblasti katodových zářivek mezi lety 1996 a 2006;
1,38 miliardy eur - listopad 2008 - výrobcům autoskel (firmy Pilkington, Soliver, Asahi a Saint-Gobain) za kartel v letech 1998 až 2003, kdy se mj. domlouvaly na cenách;
831,11 milionu eur (původně 992 milionů) - únor 2007 - pěti firmám (ThyssenKrupp, Otis, Kone, Schindler a Mitsubishi Electric.) za kartel při výrobě výtahů v letech 1995-2004; v červenci 2011 soud EU snížil pokutu firmě ThyssenKrupp ze 479,67 na 319,78 milionu eur, podle soudu EK výši pokuty špatně stanovila;
799,445 milionu eur - listopad 2010 - 11 leteckých společností za kartelové dohody v nákladní dopravě v období prosinec 1999 až únor 2006 - British Airways, Air France-KLM, Air Canada, Cathay Pacific, Cargolux, Japan Airlines, LAN Chile, Martinair, SAS, Singapore Airlines a Qantas;
790,5 milionu eur - listopad 2001 - osmi evropským a japonským výrobcům vitamínů za kartelové dohody v období září 1989 až únor 1999;
676 milionů eur - říjen 2008 - devíti petrochemickým společnostem (Sasol, ENI, Exxon Mobil, RWE, Total, Repsol, MOL, Tudapetrol a Hansen & Rosenthal) za kartelové dohody, firmy se domlouvaly na výši cen a rozdělovaly si trh s tuhým parafínem;
648,9 milionu eur - prosinec 2010 - skupině šesti výrobců LCD obrazovek kvůli kartelovým dohodám v letech 2001 až 2006 (LG, AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes, HannStar Display Corporation a Samsung Electronics), Samsung se ale pokutě vyhnul, protože na kartel EK upozornil;
640 milionů eur (původně 1,1 miliardy eur) - červenec 2009 - německé energetické společnosti E.ON a francouzské firmě Gaz de France za to, že si údajně tajně rozdělily trhy se zemním plynem; každá z firem měla zaplatit 553 milionů eur, což bylo později sníženo na 320 milionů eur každé;
622 milionů eur - červen 2010 - 17 výrobců koupelnového příslušenství za cenový kartel v letech 1992 až 2004 v šesti zemích EU; nejvyšší pokutu 326 milionů eur dostala americká společnost Ideal Standard, dalšími potrestanými firmami byly Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Kludi, Mamoli, Roca, RAF, Sanite, Teorema, Villeroy & Boch a Zucchetti.

Zdroj ČTK