Banky zdražují hypotéky, přestože cena peněz klesá

Úvěry na bydlení zdražují, přestože ČNB peníze zlevnila.

Úvěry na bydlení zdražují, přestože ČNB peníze zlevnila. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jaká pro a proti mají nebankovní půjčky?
Hypotéky začínají zdražovat
Česká národní banka
hypotéky, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Při každém zdražení hypoték se banky historicky vždy oháněly tím, že roste cena peněz na trhu. Během koronavirové krize se však cena, za niž si banky mezi sebou půjčují peníze na trhu neboli takzvaný úrokový swap, brutálně propadla k hodnotám okolo 0,7 procenta. Ještě na začátku roku to bylo asi 1,8 procenta.

I přesto nyní zkoušejí totéž a pokračují ve zdražování. V březnu průměrná úroková sazba u hypoték vzrostla podle Fincentrum Hypoindexu na 2,45 procenta, když o měsíc dřív byla 2,42 procenta. „Velké banky sazby nesnížily,“ konstatuje David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance.

Řada bank, a zejména ty velké tak nereagují ani na vývoj sazeb na trhu, ale ani na kroky České národní banky. Ta razantně snižuje klíčovou úrokovou sazbu a zároveň se její představitelé vyjadřují, že mohou jít až na nulu. „Sledujeme situaci na trhu a v případě potřeby zareagujeme. V tuto chvíli úpravu úrokových sazeb neplánujeme,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny. Podobně se vyjadřuje rovněž mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Podle expertů si však vysokou cenou hypoték vytvářejí banky „polštář“ na růst rizika nesplácení hypoték. „Budou si chtít dát větší rizikovou marži,“ upozorňuje Eim.

Ke zlevňování hypoték může ovšem banky přimět dramatický pokles hypotečního trhu. V březnu se totiž objem hypoték oproti únoru propadl o čtvrtinu na 13,8 miliardy korun. A bude hůř.

„Skutečný propad přijde teprve v dubnu a v květnu. Soudě podle března by tento propad měl být oproti únoru letošního roku o padesát procent,“ odhaduje hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. 

Ztráta byznysu proto banky může přimět k reakci. „Vývoj na trhu s úrokovými sazbami ignorovat mohou, ale ne to, že nemají byznys,“ zdůrazňuje obchodní ředitel Next finanční Jiří Vagner, který klientům pomáhá s vyřizováním hypoték.

Výsledkem bude podle Staňury zostřený konkurenční boj. „Banky se bezpochyby budou snažit získat klienty nižší úrokovou sazbou,“ dodává s tím, že tento krok už několik menších bank udělalo. Snížení sazeb pod dvě procenta oznámily mBank či Fio banka. „Klienti o to mají poměrně velký zájem,“ uvádí mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.