Banky zlevňují eurové platby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Poplatky za příchozí a odchozí eurové platby, v Česku dlouhodobě drahé, letos začaly postupně klesat. České banky tak bojují o účty podnikatelů.

Například Mbank v březnu u takzvaných SEPA plateb, tedy u převodů v eurech po Evropě, zrušila poplatky do hranice převodu 50 tisíc eur. Šéf Roman Truhlář uvedl, že banka od té doby razantně zvýšila počet podnikatelských účtů, momentálně jich eviduje zhruba 30 tisíc a do konce roku by jich ráda měla kolem čtyřiceti tisíc.

„Nízké ceny u zahraničního platebního styku podporují dlouhodobě příliv nových klientů. Zejména pro podnikatele je klíčová kombinace nízké ceny a možnosti hotovostních operací na pobočce,“ říká ředitel pro strategii a marketing Fio banky Jiří Vodička. Právě Fio jako jedna z prvních na trhu před lety nabídla tyto platby v nízkonákladovém režimu, platby mířící do a ze Slovenska jsou bez poplatku.

SEPA platbySEPA platby

I další banky si začaly všímat vztahu mezi výší poplatků za platební styk a počtem nově otevřených účtů. V dubnu došlo ke změně v ceníku u Air Bank, která snížila poplatek za SEPA platbu z 200 na 100 korun. Od května GE Money Bank nabízí SEPA platby v kombinaci s účty Genius Business Export/Import rovněž za nižší ceny. „Samozřejmě se nedá mezi výhodnější cenu plateb a rostoucí byznys postavit rovnítko,“ upozornil mluvčí GE Pavel Zúbek. Připustil, že pokud je v nabídce kromě komplexního servisu i významná položka za zvýhodněnou cenu, může to být pro klienta důvod ke změně banky.

Blížící se změny v ceníku poplatků za platební styk obecně pak na dotaz deníku E15 potvrdila Česká spořitelna, informace však s ohledem na konkurenci nechtěla upřesnit. ČSOB, Komerční banka nebo UniCredit Bank zatím podle svých mluvčích žádné změny v cenách SEPA plateb neplánují.