Banky zřejmě půjdou do většího rizika, jejich byznys mění nulové sazby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Dlouhodobě nízké úrokové sazby promění tvář středoevropského bankovního byznysu včetně Česka. Jeho ziskovost je totiž za současných tržních podmínek podle expertů agentury Moody’s jen těžko udržitelná. Tučnými zdroji bankovních zisků se tak mají pro příští léta stát sázky na riskantní spotřebitelské půjčky nebo masivní úvěrování menších firem.

„Předpokládáme, že klima nízkých úrokových sazeb vytrvá v regionu střední a východní Evropy zhruba dalších 12 až 18 měsíců, což bude znamenat značný tlak na ziskovost bank. V tomto časovém horizontu proto očekáváme změny úvěrové politiky, a to především ve směru k nezajištěným spotřebitelským úvěrům a financování malých a středních podniků, které jsou spojeny s vyššími maržemi,“ řekl na pražské konferenci Moody’s Investor Service analytik Arif Bekiroglu.

Banky si tak začnou kompenzovat chřadnoucí marže i rostoucí rizika spojená s financováním bydlení. „Zvláště české banky se v současné době snaží prodávat především hypotéky. Zde by mohlo dojít k problémům, neboť ceny nemovitostí jdou v současné době prudce vzhůru a prasknutí bubliny může být bolestné,“ zdůrazňuje portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný.

Jak připomíná Moody’s, zvláště banky v Česku, na Slovensku a v Polsku mají na posílení úvěrového byznysu spojeného s vyšším rizikem dostatek zdrojů. „Solidní kapitalizace těchto bank umožňuje navýšit úvěrování bez toho, aby banka musela hledat dodatečné zdroje na kapitálových trzích,“ dodává Bekiroglu. Rekordmany v této disciplíně jsou české banky, které mají rozpůjčováno jen kolem osmdesáti procent přijatých vkladů, což je jedno z nejnižších čísel v Evropě.

Mezi dalšími potenciálními zdroji vyšších zisků v prostředí nízkých sazeb je širší spektrum služeb včetně posílení významu investičního bankovnictví, ale i třeba staronová sázka na dražší transakce. „Banky mohou chtít zvýšit svůj příjem z poplatků, avšak konkurence nedovolí, aby to bylo příliš,“ dodává Železný.