Bitcoin překonal deset tisíc dolarů a může dál růst

Hodnota digitální měny bitcoin na velkých burzách, včetně sledované platformy BitStamp, překročila hranici 10 tisíc dolarů (215 tisíc korun). Od počátku letošního roku bitcoin stoupl již desetinásobně, což je největší růst ze všech tříd aktiv. Bitcoinu pomáhá rostoucí poptávka od institucionálních investorů poté, co se rozšířilo jeho používání. 

Na platformě BitStamp dnes ráno bitcoin vzrostl až na 10 743,61 dolaru. Na menších platformách, jako CEX.IO a indexu coinmarketcap.com překročil bitcoin hranici 10 tisíc dolarů mnohem dříve než na BitStampu.

Skeptici upozorňují, že je to klasická spekulativní bublina, která nemá žádnou souvislost s reálnou aktivitou na finančním trhu nebo ekonomikou. Největším kritikem je šéf americké banky JPMorgan Jamie Dimon, který bitcoin označil za podvod.

"Růst hodnoty je pokračováním dlouhodobého trendu, který byl tažen spekulativní aktivitou v Japonsku a také institucionálními investory, kteří se připojili k trhu s kryptoměnami," uvedl šéf marketingu hongkongské burzy Gatecoin Thomas Glucksmann. Sol Lederer z americké technologické společnosti LOOMIA však dodává, že budoucnost bitcoinu je stále nejistá. Podle něj již několik let čelí stejným vážných technickým problémům a silné konkurenci novějších, sofistikovanějších blockchainů, což jsou decentralizované databáze, které se používají u kryptoměn jako účetní kniha.

"Bitcoin má za sebou daleko dramatičtější cenové vzestupy, než jaký zažívá letos. Například v roce 2013 mu na takřka desetinásobný růst stačil zhruba půldruhý měsíc, období od poloviny října do začátku prosince 2013," okomentoval situaci ekonom Lukáš Kovanda. 

V některých zemích má bitcoin ještě vyšší hodnotu. V Zimbabwe se v pondělí obchodoval za 17 875 dolarů. Na burzách v Jižní Koreji byl již na počátku tohoto týdne blízko 11 tisícům dolarů i výše. Na bithumb je již blízko 12 tisícům dolarů a tuto hodnotu již překonal na platformách Coinone a Korbit.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky. Poslední bitcoiny se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.