Bonusovým programům u kreditek zvoní hrana

Kreditní karta

Kreditní karta Zdroj: Pixabay.com

Zotavení ekonomiky a zlepšení spotřebitelské nálady v uplynulém roce vedly k opětovnému růstu počtu vydaných kreditních karet v Česku. Množství kreditek v oběhu překonalo v letošním prvním kvartálu hranici 2,2 milionu kusů, čímž se takřka vyrovnalo rekordu z roku 2012. Výhodnost a zajímavost kreditek však začíná ovlivňovat další negativní prvek: politika evropské unie, na kterou banky zareagovaly ořezáváním bonusových programů.

EU v listopadu loňského roku zavedla regulaci mezibankovního poplatku, takzvaného interchange fee, u kreditních karet na pouhých 0,3 procenta. To sice teoreticky znamená, že obchodníci jsou motivováni přijímat platby i těmito kartami, na druhou stranu se ale staly ke kreditkám navázané bonusové programy pro jejich vydavatele-banky mnohem méně výhodné.

Na kreditkách totiž standardně činily poplatky za transakci přes 1,5 procenta, u vybraných „exkluzivních“ či „speciálních“ typů i přes tři procenta. Právě z nich a dalších obdchodních pachtů banky mohly u kreditek nabízet uživatelům služby typu „dvě procenta z nákupu zpět na kartu“, „sleva XY procent u obchodníka“ nebo „příspěvek na penzi za určitý objem měsíčních plateb“ a podobně. A právě tyto bonusy nyní banky začínají ořezávat.

„Podobně jako ostatní banky jsme byli nuceni reagovat na evropskou regulaci, zúžil se prostor pro nabízení peněžních odměn za používání karty,“ potvrdila za Českou spořitelnu mluvčí Kristýna Dolínek Havligerová. Odměnu za každou platbu kartou u stávajících kreditních karet budou klienti dostávat do konce srpna, pak vejde v platnost nový model služby.

Obdobně reagoval i mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek: „Snížení mezibankovního poplatku je natolik razantní, že bude obtížné dlouhodobě zachovat všechny benefity karet KB ve stávající podobě.“ I další banky E15 potvrdily, že přistoupily k mírným úpravám podmínek u kreditek. Detaily si můžete přečíst ve velkém srovnání kreditních karet na webu FinExpert.