Brexit spustil nájezdy na britské bondy, investoři se bojí nepříjemné dohry

V referendu o odchodu z EU vyhráli zastánci brexitu (24. června 2016)

V referendu o odchodu z EU vyhráli zastánci brexitu (24. června 2016) Zdroj: CTK

Britské vale evropské unii odstartovalo jeden z nejmasivnějších investorských nájezdů na dluhopisy ostrovní vlády za poslední léta. Jen od oznámení brexitu, tedy během zhruba dvou týdnů, podražily Londýnem vydané bondy podle dluhopisového indexu bloombergu o bezmála sedm procent.

Obdobně silnou vlnu zájmu nezažil britský dluh v tak krátkém čase přinejmenším za uplynulych pět let. Důvodem je sílící strach, že brexit bude mít svou nepříjemnou hospodářskou dohru, ale i sázky investorů na masivní podporu ekonomice ze strany tamní centrální banky.

„Apetit investorů po britských bondech zohledňuje potenciální negativní ekonomické dopady odchodu země z unie, na které by mohla Bank of England reagovat dalším uvolněním měnové politiky a delším obdobím velmi nízkých úrokových sazeb, než se dosud očekávalo,“ soudí hlavní ekonom poradenské firmy Deloitte David Marek.

Investory prý láká rozšíření dluhopisových nákupů centrální bankou, jakožto i případný pokles úrokových sazeb, obě akce bankéřů by zvýšily ceny britských dluhopisů.

Trend umocňují i obavy konzervativních investorů ze ztrát na akciových trzích. “U části investorů jde o efekt bezpečného parkování peněz. Zvýšené riziko ekonomického oslabení se zpravidla projevuje růstem zájmu o dluhopisy. Obrat v preferencích investorů může přinést až případná obava z inflace hnané slabou librou, ” dodává hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek. „Britský dluh je investory stále chápán jako bezpečný přístav v rozbouřeném moři,“ dodává i expert Moody's Analytics Tomáš Holinka.

Krom britských státních dluhopisů rostou ceny i v případě dluhů dalších vyspělých evropských ekonomik, ovšem podstatně pomaleji. Brexit tak například vyhnal ceny německých státních dluhopisů v průměru o dvě procenta vzhůru, obdobně vyletěly od oznámení výsledků ostrovního referenda i ceny francouzských bondů. Část investorů se po brexitu obrátila i do zámoří, takřka dvě a půl procenta vydělali burziáni na dluhopisech americké vlády.