„Brexit“ straší velké hráče. Deutsche Bank už chystá únikovou strategii

Deutsche Bank (ilustrační foto)

Deutsche Bank (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Německá Deutsche Bank bere případný odchod Velké Británie z Evropské unie vážně. Finanční obr už mapuje možnosti, jak svůj byznys přesunout na kontinent.

Německá banka už zřídila pracovní skupinu, která bude uvažovat o přesunu některých operací do Německa nebo do jiných zemí eurozóny v případě, že Británie opustí osmadvacítku. Deutsche Bank by prý na kontinent přesunula zhruba devět tisíc lidí, kteří pro ni na ostrovech pracují. Podle vyjádření banky ale dosud nepadlo žádné zásadní rozhodnutí.

Podle deníku The Guardian jde o prvního finančího obra, který oficiálně přehodnocuje své setrvání na britském trhu.

Očekává se, že podobné kroky zahájí i jiné peněžní ústavy s rozsáhlými operacemi v Británii, napsala agentura Reuters. Banky jako Goldman Sachs, JPMorgan, Bank of America nebo Morgan Stanley zatím nepodnikly žádné kroky k opuštění Británie. Nicméně se očekává, že rovněž začnou zkoumat případná omezení aktivit v ostrovní zemi.

Deutsche Bank v Británii
Deutsche Bank ve Velké Británii působí už od roku 1873. V současné době pro banku v 16 pobočkách pracuje zhruba devět tisíc lidí. Ještě před pěti lety měla v Británii 21 poboček.

Referendum bude do roku 2017, potvrdil Cameron

Staronový premiér Británie David Cameron ve snaze získat podporu co největšího počtu euroskeptických spoluobčanů před volbami slíbil, že v případě svého vítězství bude vyjednávat o změně vztahů Británie s EU a poté do roku 2017 uspořádá referendum o setrvání země v unii. Bezprostředně po volebním úspěchu své strany splnění tohoto slibu potvrdil.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney minulý týden uvedl, že je důležité, aby vláda v Londýně vnesla jasno do toho, jak hodlá v otázce referenda postupovat. Mnoho zástupců byznysu si ve snaze omezit nejistotu přeje referendum už v příštím roce, napsala agentura AP.

Například podle lorda Anthonyho Bamforda ze stavební firmy JCB, by se Británie neměla bát vystoupit z evropského společenství. „Jsme pátou nebo šestou největší ekonomikou na světě. Mohli bychom bez problémů existovat sami,“ uvedl Bamford.

Nejsilnější hlas pro EU za pět let

Bamfordům názor však nesdílí 45 procent Britů, kteří jsou pro setrvání země v EU. Podpora unie je v zemi nejvyšší od roku 2010.

Kritici brexitu se obávají, že odchodem by utrpěla ekonomika Británie i Evropské unie. V době mezinárodního napětí by navíc EU významně politicky oslabila. Velká Británie jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN patří mezi hlavní partnery USA na straně Západu.

„Bez britských vojenských schopností a kapacit by obranná a bezpečnostní politika EU zůstala prázdnou schránkou, byl by to její definitivní konec,“ upozornil před nedávnem expremiér Petr Nečas na semináři CEVRO institutu.

Cena za brexit. Co by znamenal odchod Británie z EU?