Britské banky krvácejí na pokutách

Barclays

Barclays

Svět je plný paradoxů. Druhá největší britská banka Barclays včera oznámila, že propadla do celoroční ztráty 1,04 miliardy liber, což bylo dokonce třikrát více, než čekal trh. Přesto její akcie raketově vzrostly – až o 7,5 procenta během jediného dne – a staly se tahounem evropských akciových indexů.

Banka navíc oznámila rozsáhlé propouštění, o práci přijde 3700 zaměstnanců. Stačilo říct, že banka chce výrazně šetřit, zlepšit si pověst a že příjmy jí naopak mají růst. „Banka přišla přesně s tím, co trh chtěl. Zlepšení doporučení a cílových cen budou následovat,“ řekl Reuters Marc Kimsey z Accendo Markets.

Banka dosáhla první celoroční ztráty za dvacet let. V roce 2011 vydělala tři miliardy liber. Do ztráty ji dostaly sankce, které musela loni zaplatit: 1,6 miliardy liber zaplatila klientům, kterým prodávala nevýhodné úvěrové pojistky, 850 milionů liber šlo na odškodnění za prodej úvěrových swapů a 290 milionů liber inkasovaly britské a americké úřady za manipulace se sazbou LIBOR. Všechny zmíněné kauzy doléhají i na ostatní britské banky.

Kauza LIBOR položila loni v létě bývalého šéfa Barclays Boba Diamonda. Nový šéf Anthony Jenkins chce nyní zlepšit reputaci banky – banka například zruší své dříve vysoce výdělečné oddělení daňové optimalizace, kvůli kterému se namočila do skandálu s praním špinavých peněz v USA.

Vývoj akcií BarclaysVývoj akcií Barclays | E15

Podobně konkurenční HSBC, zapletená do stejné kauzy, nedávno uvedla, že zruší některé účty v Sýrii, na Blízkém východě a severní Africe. Banka Standard Chartered zaplatila na sklonku roku sankci 327 milionů dolarů za transakce s Iránem.

Co se týče aféry se sazbou LIBOR, náklady z civilních žalob by podle vyjádření Barclays už měly být jen malé.

Barclays není jedinou bankou, která těžce doplácí na běžící kauzy. Například RBS minulý týden nařídily úřady zaplatit kvůli manipulacím s LIBOR pokutu 615 milionů dolarů, o křeslo kvůli tomu přijde šéf jejího investičního bankovnictví.

Britský bankovní sektor se dostal už během první vlny finanční krize do problémů. Vláda částečně zestátnila banky RBS a Lloyds. Tím se dostala do kleští, hodnota obou bank od té doby spadla zhruba na třetinu.