Britské banky potají vozí bankovky do Skotska pro případ odtržení

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Miliony bankovek putují na sever největšího z Britských ostrovů. V případě, že by v referendu o nezávislosti Skotska zvítězili separatisté, banky očekávají, že lidé budou chtít v obavách z budoucnosti vybrat ze skotských bank co největší množství hotovosti.

Zdroje deníku The Independent uvedly, že tento pohyb pokračuje již více než týden, aby bylo zajištěno, že bankomaty nebudou ani v případě volebního vítězství separatistů zet prázdnotou. Všeobecně se očekává, že značná část obyvatel Skotska by mohla chtít přesunout svoje hotové peníze na jih do Anglie.

Zatím je klid

Během pondělka však žádný závod o výběr z bankomatů či bankovních poboček nenastal. Svůj podíl na tom mají zejména dvě skutečnosti. Zaprvé, ostře sledovaní britští bookmakeři vytrvale nabízejí na zachování unie nízké kursy ve výši 1,27, kdežto odtržení Skotska má vysoký kurs až 4,6. Znamená to, že bookmakeři kursy prakticky nezměnili ani poté, co separatisté v průzkumech veřejného mínění dotáhli náskok unionistů.

Zadruhé, Bank of England, centrální banka Spojeného království, oznámila, že v případě vítězství separatistů bude garantovat všechny bankovní vklady ještě 18 měsíců po vyhlášení výsledků referenda. Banka však také oznámila, že v případě osamostatnění Skotska nebude nadále fungovat jako poslední úvěrová instance a za tamní vklady se nezaručí.

Hlad po bankovkách

Bankovky se vyrábějí v tiskárně Bank of England ve městě Debden v jihoanglickém hrabství Essex. Přechovávány jsou v trezorech, jež společně provozuje skupina největších britských bank. V případě potřeby se z tohoto depa vypraví nenápadné neoznačené dodávky, které rozvážejí hotovost po celé zemi.

Záznamy centrální banky přitom mluví o tom, že počet bankovek v oběhu za poslední rok stoupl. V první polovině září jich měli poddaní královny Alžběty II. k dispozici 62,3 miliardy kusů, zatímco ve stejnou dobu minulý rok to bylo pouze 59,8 miliard bankovek.