Brusel obnoví Česku dotace, ale jen zčásti

Euro

Euro Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise České republice obnoví proplácení dotací z evropských fondů. Uvedl to náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Do některých velkých programů ale desítky miliard korun z Bruselu dál nepotečou. Komise s nimi totiž řeší podezření na různé nesrovnalosti odděleně.

Česko od března nežádalo komisi o proplácení dotací kvůli problémům s kontrolou a auditem. Do konce června měla dát ČR věci do pořádku. Evropská komise opatření, která Česká republika přijala v reakci na Akční plán ke zlepšení řídících a kontrolních mechanismů strukturálních fondů vyhodnotila kladně. Plnění akčního plánu probíhalo pod vedením Ministerstva pro místní rozvoj.

„Nic tak nebrání tomu, aby proplácení prostředků bylo obnoveno. Formálně k němu dojde poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem koncem července,“ uvedl premiér Petr Nečas.

EK vytýkala Česku hlavně problémy s kontrolou a auditem, zadáváním veřejných zakázek a fluktuací úředníků odpovědných za dotace. „Ministerstvo financí bylo odpovědné za opatření týkající se oblastí auditu a nesrovnalostí, zejména šlo o kroky související s centralizací pověřených auditních subjektů na Ministerstvo financí a s urychlením nápravy nesrovnalostí,“ uvedl ve zprávě Jan Gregor, náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty.

V některých operačních programech jsou však dále řešeny individuální problémy nesouvisející s Akčním plánem a podmínky pro odblokování těchto plateb jsou předmětem jednání s EK. „V tuto chvíli má Ministerstvo financí připraveny žádosti o platbu do EK v hodnotě 460 milionů eur, tedy necelých 12 miliard korun. Pokud dojde k obnovení plateb i u operačních programů s individuálními problémy, mohla by Česká republika do konce roku obdržet ještě zhruba další 2,5 - 3 miliardy eur (64 - 77 miliard korun), uvedl Gregor.

Na peníze z Bruselu si bude muset dál počkat sedm operačních programů ze 17, které spravují tuzemské úřady. Mezi nimi jsou podle ministerstva pro místní rozvoj největší programy Doprava a Životní prostředí, dále programy Severozápad, Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Severovýchod a Integrovaný operační program. V případě posledních dvou jmenovaných programů jde ale podle Brauna o technické nedostatky, které bude možné rychle napravit.

Pokud by letos EK letos proplácení peněz vůbec neobnovila, znamenalo by to prohloubení schodku státního rozpočtu asi 100 miliard korun. To by se rovnalo navýšení deficitu státní pokladny zhruba na šest procent hrubého domácího produktu, uvedl před měsícem premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek to ale již dříve označil za „čistě hypotetické“.

Z evropských fondů může Česko získat stovky miliard korun

Evropské fondy znamenají pro Českou republiku přísun peněz v řádu stovek miliard korun. Peníze můžou pomoci například výstavbě silnic, železničních koridorů či kanalizací, pomáhají také financovat vědecké projekty nebo vzdělávání. Současně jsou ale v Česku dotace z Evropské unie v posledním období často zmiňované jako zdroj různých korupčních kauz.

V evropském rozpočtovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu 798,7 miliardy korun. Celkem úřady příjemcům dotací proplatily od roku 2007 do začátku letošního července 348,3 miliardy korun.

Peníze Česko čerpá prostřednictvím 26 operačních programů. Tuzemské úřady spravují celkem 17 programů, další programy se týkají například přeshraniční spolupráce s okolními zeměmi.

EuroEuro | profimedia.cz

Největším tuzemským operačním programem je Doprava. EU na něj pamatovala částkou 5,77 miliardy eur, tedy kolem 147 miliard korun. Jen o málo menší je program Životní prostředí. Právě oba největší české „penězovody“ z unie jsou však v současnosti mezi programy, kterým Brusel dotace neproplácí.

Podobně jsou na tom podle ministerstva pro místní rozvoj programy Severozápad, Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Severovýchod a Integrovaný operační program. Česko nyní s Evropskou komisí jednotlivě řeší, jak tyto programy do pořádku.

Od března 2012 Česko čelilo plošnému pozastavení dotací proplácených z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), který financuje většinu tuzemských dotačních programů. Dnes Evropská komise Česku sdělila, že po změnách uskutečněných například v oblasti kontroly a auditu proplácení dotací obnoví.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když evropští úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit.

Peníze do českých programů proudí ze dvou evropských strukturálních fondů, kterými jsou Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) a Evropský sociální fond (ESF), a také z Fondu soudržnosti. Většinu dotací pro Česko zajišťuje ERDF.

EU peníze vyplácí v rámci takzvané politiky soudržnosti, známé též jako kohezní politika. Jejím hlavním cílem je pomáhat vyrovnávat hospodářské a sociální rozdíly mezi bohatšími chudšími regiony.

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 30,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je o zhruba 17 miliard korun méně než o rok dříve. Pokles způsobila revize národních účtů a pozastavení plateb kvůli problémům s některými operačními programy.