Brusel zatrhl spekulace s akciemi, Londýn s žalobou neuspěl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Spekulovat na pokles cen evropských akcií propříště nebude tak jednoduché. A to paradoxně v dobách, kdy pro pokles akcií nastanou ty nejpádnější důvody. Velká Británie u Evropského soudního dvora neuspěla se svou snahou o zachování svobody spekulace na akciových trzích.

Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) tak bude propříště moci v kterékoli zemi unie nařídit zákaz short sellingu neboli prodeje akcií, které investor v okamžiku transakce nevlastní.

„Rozhodnutí bylo ovlivněno právními, ale i politickými faktory. Fakticky dalo zelenou Evropskému parlamentu a komisi, aby dále posilovala pravomoci regulatorních orgánů,“ míní expertka na regulatorní právo Alexandria Carrová ze společnosti Mayer Brown. Podle soudního rozhodnutí je totiž pravomoc Úřadu zakázat spekulace na pokles v situaci krizového vývoje trhů v souladu s evropskou legislativou.

Očekávané nižší zisky z obchodování

Rozhodnutí soudu je hrozbou pro londýnské finančníky, neboť banky v budoucnu čekají nižší zisky z obchodování. „Verdikt ukazuje na nenávist Bruselu vůči City. Ta je přitom obrovským generátorem příjmů do britské státní pokladny,“ varuje před důsledky pro britské finance Nigel Farage z britské separatistické strany UKIP.

Evropská unie zavedla pravidla pro regulaci short sellingu v roce 2012 a ve stejném roce podala Británie žalobu. Česká republika se ke stanovisku Británie v únoru 2012 na zasedání Rady EU připojila, žalobu však nepodala.

Kritici považují short selling za jednu z hlavních příčin prudkých propadů akciových trhů na počátku finanční krize v letech 2008 a 2009 a následné destabilizace finančního systému. Některé země v tomto období separátně přistoupily k zákazu spekulace na pokles.