Burzovní svět vsadil na bankovní akcie. Jejich růst živí inflace

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street Zdroj: profimedia

Wells Fargo patří letos mezi nejrychleji rostoucí bankovní akcie¨.
2
Fotogalerie

V průměru takřka o čtvrtinu bohatší jsou letos investoři, kteří na počátku roku nakoupili akcie finančního sektoru. O zhruba 25 procent shodně posílily akcie bankovního byznysu na Wall Street i na Starém kontinentu, a zhruba o polovinu tak předčily výnos zbytku trhu. Právě finanční sektor na obou březích Atlantiku patří mezi nejrychleji ziskově regenerující odvětví ekonomiky po pandemii.

Růst akcií umocňuje sílící inflační hrozba, která slibuje výdělky bank propříště ještě podstatně rozšířit i díky vyšším úrokovým sazbám.

„V bankovním sektoru se odrážejí sázky na cyklické oživení ekonomik i postupně se blížící utahování měnové politiky,“ uvádí ekonom Patria Finance Tomáš Vlk. Zpřísnění měnové politiky perspektivně znamená vyšší úrokové sazby, a tedy vyšší ziskové marže.

Pro banky podle Vlka hovoří také chystaná obnova výplaty dividend po nuceném omezení. „To se hodně týká českého trhu, kde jsou dividendy tradičním lákadlem,“ dodává Vlk. Banky navíc dokázaly loňské, mnohdy pouze účetní ztráty rychle překlopit do zisků.

 

„Banky dělaly loni rezervy na nesplácené půjčky, což jim dramaticky snižovalo zisk. Letos už naopak rezervy rozpouštějí, což jim zisk vydatně zvyšuje,“ říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Pandemie podle dat společnosti Standard & Poor’s dopadla nejhůře na ziskovost burzovně obchodovaných firem z odvětví finančnictví a energetiky. Zatímco zisky energetiky se nedokázaly zmátořit, finanční sektor se jako celek podle Standard & Poor’s zkraje letošního roku vyhoupl na nová historická maxima. 

Dvouciferné růsty hlásí i bankovní akcie obchodované v Praze. Zatímco akcie Komerční banky letos posílily o 17 procent, akcie Erste dokonce o necelých 28 procent, Moneta na burze posílila zhruba o desetinu. Takřka gymnastický obrat v ziskovosti se propsal do burzovního úspěchu odvětví už loni.

Jen od počátku loňského listopadu, který přinesl přelom ve vývoji pandemie oznámením první vakcíny, například evropský bankovní index Stoxx 600 Banks vyrostl o bezmála 62 procent, což znamená dvakrát rychlejší růst, než ukázaly evropské akcie jako celek. Obdobně v Americe za stejnou dobu finanční akcie vyrostly o více než 51 procent, zatímco celý trh jen zhruba o třicet.

„V letošním roce jsem s ohledem na výsledky bank optimistický. Minulý rok byl ve znamení nejistot vyvolaných pandemií a banky k tomuto problému přistoupily velmi obezřetně. Žádné černé scénáře se však nenaplňují, a pokud dojde navíc k určité normalizaci měnové politiky, můžeme se letos těšit na velmi solidní výsledky bank,“ prognózuje ekonom poradenské společnosti PwC Petr Kříž. I nadále tak mohou být lídry burz.

„Z dlouhodobější perspektivy si troufám tvrdit, že akcie bank ještě mají kam růst,“ doplňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Bezprostřední léta před pandemií přitom bankovnímu sektoru nepřála. Index akcií evropských bank tak například od počátku roku 2018 do loňského září ztratil bezmála šedesát procent hodnoty, přičemž jen zhruba z poloviny šel tento propad na vrub pandemie. Sektor burzovně propadal už předtím, mezi hlavní důvody patřily nízké úrokové sazby a kontroverzní vyhlídky globální ekonomiky.