Bitcoinový boom nadělil Čechům miliardy. Krypto jim jde lépe než práce

Tuzemští spekulanti na nejpopulárnější kryptoměně světa vydělali více než přes 5,8 miliardy korun.

Tuzemští spekulanti na nejpopulárnější kryptoměně světa vydělali více než přes 5,8 miliardy korun. Zdroj: profimedia

Česko je baštou bitcoinových zisků, jak dokládá analýza společnosti Chainalysis srovnávající loňské realizované zisky z bitcoinu napříč světem. Tuzemským spekulantům připadla v globálním žebříčku osmnáctá pozice, když na nejpopulárnější kryptoměně dokázali vydělat přes 5,8 miliardy korun. Česko si tak stojí podstatně lépe, než by odpovídalo třeba jeho pozici na ekonomické mapě světa. 

„Česko je obdobně jako Turecko či Španělsko součástí fenoménu zemí, které na bitcoinu vydělávají více, než by odpovídalo jejich postavení ve světě pohledem HDP na hlavu,“ uvádějí autoři červnové analýzy. Výkonností své ekonomiky na hlavu se letos Česko například podle statistik portálu Countryeconomy umístilo na 29. pozici. 

„Nejen v ziscích, ale i v těžbě kryptoměn je Česko na předních místech. Ať už měříme počtem obyvatel, nebo velikostí ekonomiky, v obou parametrech soupeříme s výrazně většími státy nebo jsme dokonce před nimi,“ uvádí analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. Považuje to za důsledek příznivého vztahu Čechů k alternativním investicím. „Pravděpodobně to bude dlouhodobý trend,“ dodává.

Ekonomové zdůrazňují, že bitcoin stejně jako kryptoměny obecně mají v Česku silné zázemí díky relativně velkému poměru počítačových specialistů a nadšenců do nových technologií v poměru k počtu obyvatel. „Zároveň v Česku vzniklo několik velmi zajímavých projektů založených na technologii blockchainu, a dokonce i některé blockchainové fondy s nemalými ambicemi,“ vysvětluje kryptoměnový expert poradenské společnosti PwC Michal Stránský.

„Relativně vysoké výdělky mohou být důsledkem toho, že čeští těžaři v závěru roku zpeněžovali bitcoiny, které v minulosti vytěžili,“ doplňuje Stránský. 

Češi na bitcoinu vydělali zároveň více než řada okolních či vyspělejších ekonomik. Za Českem tak kupříkladu zaostalo Polsko, ale i třeba Švýcarsko, nebo Belgie. Necelých šest miliard českých výdělků je zároveň více, než na bitcoinu dokázala loni vydělat celá Indie.

Absolutní světovou jedničkou jsou Spojené státy. Američané si na bitcoinu přilepšili o více než 80 miliard korun, což znamená trojnásobné zisky oproti světové dvojce Číně. 

Bitcoin loni prožil silný cenový boom, když z počátečních třinácti tisíc dolarů vystoupal v závěru roku na zhruba čtyřicet tisíc dolarů. Spekulantům, kteří drželi minci celý rok, tak nabídl zisk na hranici 210 procent. Bitcoin poté letos během března vystoupal až na šedesát tisíc dolarů, aby následně takřka o polovinu propadl.

„Z trhu zmizelo několik investorů, kteří obchodovali kryptoměny pákovým efektem, a nabídka je nyní vyšší než poptávka. Schéma stát se přes noc milionářem už nevypadá tak jednoduše jako přede dvěma měsíci a důvěru v další zisky stovek procent se nepodařilo úspěšně nastartovat,“ vysvětluje tržní klima analytik společnosti Purple trading Štěpán Hájek.

Podívejte se, jak funguje bitcoin. Stručnější verzi videanajdete zde.