Češi jsou při zadlužování stále opatrnější

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V současné době nestálé ekonomiky mají banky problém, lidé jsou nyní při zadlužování mnohem opatrnější. Banky tak úzkostlivě hledají nové cesty, jak udat úvěry. Novým zlatým dolem se pro ně stávají takzvané konsolidace úvěrů.

Konsolidace znamená sloučení několika stávajících závazků do jednoho. Tyto úvěry tedy neslouží ke spotřebě, ale pouze k vyplacení starých závazků. Podíl těchto úvěrů již tvoří u předních tuzemských bank přibližně polovinu objemu nově poskytnutých úvěrů. Banky také v zoufalé snaze úvěrovat nabízejí klientům vyšší úvěrový rámec konsolidace, který pokryje již existující závazky a ještě klientovi zbudou finanční prostředky.

Přečtěte si rozhovor nejen o úvěrech s šéfem české Raiffeisenbank:

Banky se snaží přetáhnout klienty od konkurence a nabízejí zkonsolidování bankovních úvěrů, kontokorentních úvěrů, kreditních karet a úvěrů a karet splátkových společností. Klienti mohou docílit snížení celkové měsíční splátky za cenu delší doby splatnosti. Banky ale nemají zájem o problémové klienty a neplatiče. „Konsolidujeme pouze řádně splácené úvěry. Klient nesmí mít negativní záznam v úvěrovém registru,“ uvedl Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny.
O tom, že banky usilovně hledají cesty, jak poskytnout více úvěrů, svědčí nová nabídka GE Money Bank, která začala konsolidace nabízet již od roku 2006. Nyní banka přichází s možností konsolidovat v rámci rodiny závazky dvou až tří jednotlivců do jediné měsíční splátky. U GE dosahuje podíl konsolidací na všech spotřebitelských úvěrech 56 procent, tedy 6,6 miliardy korun.

Úspěch zaznamenal Splátkomat od banky UniCredit. „Před jeho spuštěním poskytla banka v roce 2010 spotřebitelské úvěry za 280 milionů korun, loni to byly dvě miliardy korun,“ uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Z uvedených dvou miliard jde 58 procent na konsolidace, tedy zaplacení starých závazků. U České spořitelny je podíl konsolidací na celkovém objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů 40 procent.

Komerční banka konkrétní čísla nezveřejňuje. „Nicméně registrujeme, že zájem klientů o konsolidaci roste,“ uvedla tisková mluvčí Komerční banky Monika Klucová.