Češi se zajímají o svěřenecké fondy, novinku občanského zákoníku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Nový občanský zákoník zavedl od ledna takzvané svěřenecké fondy. Češi mají možnost převádět část svého majetku do fondu, který má svého správce. Na jaký účel majetek půjde, rozhodne pak jeho zakladatel. Firmy i běžní lidé se o fondy začínají zajímat, uvádí Český rozhlas.

„Zvláštnost je v tom, že majetek, který je takto vyčleněn, se nestane vlastnictvím správce ani toho, kdo má mít prospěch z toho svěřeneckého fondu, a přirozeně ani zřizovatele. Takže je to samostatně stojící majetek, který je chráněn před případnými věřiteli toho, tamtoho nebo toho třetího,“ vysvětlil rozhlasu jeden z autorů občanského zákoníku Karel Eliáš.

„My jsme se zatím setkali se zvýšeným zájmem o způsob fungování svěřeneckých fondů mezi fyzickými osobami a majetnějšími Čechy, pro které se jeví tyto fondy nebo jejich ekvivalenty v zahraničí zajímavé z pohledu zamezení rizik rozdrobení majetku,“ dodává Zenon Folwarczny z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.

Podle Folwarcznyho mají ale Češi spíše zájem o založení fondu v zahraničí, kde jsou podle něj právní řády stabilnější. Fond je vhodný třeba pro rodiče, který chce přenechat část peněz dětem, až dospějí.

Vyčlenění majetku do svěřenského fondu podle ministerstva financí nepodléhá zdanění a je pro něj nastavený obdobný režim jako platí obecně pro vklady.

Svěřenecký fond
Svěřenecký fond je institut pocházející z anglosaského práva, kde je obecně znám pod názvem trust. Svěřenecký fond představuje majetek vyčleněný jeho zakladatelem a oddělený od jeho ostatního majetku. Se vznikem svěřeneckého fondu se tento majetek stává samostatným a řídí se způsobem určeným v statutu svěřeneckého fond, zakladatel k němu ztrácí své majetkové právo a další práva s ním související. Svěřenecký fond může být založen jak za soukromým, tak za veřejně prospěšným účelem.

Zdroj: ppak.cz